Топола – Невреме праћено кишом и градом величине лешника у поподневним часовима  поново је погодило општину Топола. Овога пута највише су погођена села Јарменовци, Гуришевци део села Блазнава, Пласковац, Јунковац и Клока. Према речима мештана у овим селима град је падао око 15 минута са кишом. Снадбевање електричном енергијом је у прекиду у селу Блазнава.

„Око 30 ари шљиве нисам стигао да оберем и то је сада обрао град, мада и оно што сам до сада обрао нисам много вајдио јер је цена била никад гора. Како је град погодио неколико пута до сада, откупљивачи су нам дали 10 динара по килограму а она да кажем мало боља по 15 динара. Оштећени су и младари на малини и купини. Падао је  град скоро 20 минута величине лешника али са кишом тако да је штета мања“, каже за ТопПрес  Саша Савић из села Јарменовци.

Противградна мрежа успела је да сачува део баште код Стефана Савић али је зато други део његове баште који није наткривен уништен.

„Град је падао у почетку без кише, а онда и са кишом. Сат времена је само лило као из кабла и дувао је јак ветар. Први пут сам у ваздуху осетио пражњење електрицитета, као кад неко вари тако је пуцкетало. Моја башта је сачувана захваљујући мрежи која је тај део одржала у животу иако је под притиском града и она оштећена али део који нисам наткрио то је самлело начисто“, наводи Савић.

Фото: Стефан Савић, противградна мрежа пуна леда

У селу Блазнава воће је већ оштећено сада су са овим невременом  старе ране на воћу поново отворене.

„На девет хектара мојих  воћњака штета је већ била преко 90 одсто, сада је само интензивирало наше проблеме. Брже ће да трули и оно мало што је било сада ће пропасти, тако да смо уништени“, рекао је Владимир Пантелић из Блазнаве.

Према речима Душице Матић из села Јунковац, четврти пут су на удару града. Како она тврди противградна служба није дејствовала, а све оно што су са тешком муком сачували од претходних налета града сада је дефинитивно уништено, јер како каже после десет минута града штета је евидентна.

ТопПрес