Градовима и општинама у Србији рок до краја године да доделе називе улица свуда где то нема

Градовима и општинама у Србији рок до краја године да доделе називе улица свуда где то нема

Републички геодетски завод завршио је израду елабората уличних система у свим градовима и општинама у Србији.

У адресном регистру Републике Србије, који води РГЗ, на почетку ове године евидентирано је 54.859 улица. Након спроведеног пројекта ажурирања адресног регистра, утврђено је да Србији недостаје још 66.480 и за сваку од њих израђени су елаборати.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, 3.028.020 грађана има пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја, од чега је 2.676.898 грађана пријављено на адресама за које није одређен ни назив улице (познато као „нема улице – бб“).

Узрок многим проблемима

Непостојање централизованог адресног регистра у прошлости је проузроковало много проблема. Јавне институције и службе су водиле сопствене регистре адреса и онда би се подаци о становању грађана разликовали у зависности од институције или установе.

На примеру здравствених картица најбоље се могао уочити тај проблем – да је постојао централни, проверен и ажуриран адресни регистар и да су сви грађани имали дефинисане адресе, све здравствене картице биле би послате поштом.

Иницијативу за успостављање адресног регистра покренула је председница Владе Србије Ана Брнабић, још као министарка за државну управу и локалну самоуправу.

– Ажурирање адресног регистра велики је корак у правцу даље модернизације државне управе, дигитализовања услуга и увођења реда у државу. Циљ Владе су ефикасне и лако доступне услуге свим грађанима Србије и због тога је важно да ће ускоро сваки становник Србије имати своју адресу са улицом и бројем. Заиста желим да похвалим Републички геодетски завод на сјајно урађениом послу – истакла је премијерка Брнабић.

Председница Владе је као добар пример ефикасне локалне самоуправе у овом пројекту издвојила Лозницу, Пожаревац, Петровац на Млави, Мали Зворник, Љубовију, Бачки Петровац, Мали Иђош, Инђију, Ковин, Баточина, Лапово, Опово, Мало Црниће, Пландиште, Шид и Врњачку Бању.

Републички геодетски завод надлежан је за вођење адресног регистра. Упис адреса се може извршити тек након именовања улица од стране јединица локалних самоуправа.

Влада Србије апелује са све јединице локалне самоуправе да до краја 2018. године именују све улице јер ће у том случају трошкове промене личних докумената за грађане и набавку таблица кућних бројева и улица сносити Влада Србије. Републички геодетски завод је у фебруару 2018. године, уз одобрење Владе Србије, запослио додатних 30 младих дипломаца географије, геодезије и просторног планирања, како би преко националне платформе Геосрбија.рс израдили елаборате улица за сваки град и општину у Републици Србији. Они су за 10 месеци успели да заврше овај посао. Сада нам следи фаза доделе кућних бројева свим објектима за које су утврђене нове улице и овај посао ће РГЗ радити током наредних месеци – наводи Борко Драшковић, директор РГЗ-а.

Адресни регистар садржи податке о називима улица и кућним бројевима и један је од кључних државних регистара поред Централног регистра становништва, Регистра привредних друштава и регистра непокретности.

ТопПрес/ Извор: Блиц

KOMENTARI