Младеновац – Већ смо календарски закорачили у зиму иако су напољу пролећне температуре и управо због нешто виших температура него што је просек за ово доба године пред крај децембра у селу Јагњило код Младеновца појавила се змија. Драган Кнежевић наглашава да никада у ово доба године није видео змију, а данашње пролећно време вероватно је измамило у природу.

„Видео сам је у суседном дворишту где неживи нико и мало је запуштено. Моја мајка је видела пре месец дана и данас поново. Велика је преко једног метра, у питању је  смук.  Ово до сада нисам видео да за Нову годину услед мало не пажње згазиш змију у трави“, каже за ТопПрес Драган Кнежевић из Јагњила.

Према народном веровању један од разлога зашто је овај смук у сред децембра у природи може бити тај што је грешан. Старији људи из овог села препричавају, да змије које су грешне,  нису  прихваћене у њихова гнезда и лутају.

Како би преживели ниске температуре и оштре зиме, гмизавци налазе рупе у земљи, стенама и пећинама или користе напуштене јазбине других животиња. Неопходно је да у склоништу температура не пада испод нуле, осим накратко.  Зимска пребивалишта гмизаваца и других животиња називају се зимовници или хибернакулуми и често се у њима може наћи велики број јединки исте или чак различитих врста.

ТопПрес