Пре око 4.000 година у древном Вавилону први пут је обележена Нова година и од тада до данас људи је славе широм планете уз музику, ватромет на улицама и трговима, а различитим обичајима симболично желе да призову срећу и благостање.

Обичаји се разликују од земље до земље, па тако Шпанци, на пример, у поноћ једу по 12 зрнаца грожђа да би били срећни свих 12 месеци у години.

Грци једу колач у којем се налази новчић и ако се он нађе у трећој кришки колача те године се породица може надати срећи целе године.

Немцима је новогодишња ноћ незамислива без крофни и ватромета, а Британци се љубе у поноћ и стрепе ко ће им први доћи у госте – ако то буде мушка особа са поклонима, имаће среће.

Јапанци дочек Нове године почињу у јутарњим сатима када чишћењем кућа симболицно терају прашину из прошлости и припремају дом за успешну нову годину.

Завршни чин прославе у Јапану је слушање звоњаве сата који се оглашава 108 пута чиме се сматра да је отерана несрећа, незадовољство и себичност.

Кинези за Нову годину сва врата украшавају црвеним украсима, јер је црвена боја симбол среће и весеља.

Из домова се склањају сви ножеви на 24 сата, да се нико не би повредио, јер би та незгода значила да је та особа спречила породичну срећу у предстојецој години.

У Бразилу је обичај да се у новогодишњој ноћи носи бела одећа за срећу и мир у години која следи.

Након славља у поноћ уз музику и вечеру, Бразилци одлазе на плажу где прескачу седам таласа, бацају цвеће у океан како би у новој години имали среће и новца.

Руси за Нову годину на папиру напишу жељу, потом је спале и ставе у часу са шампањцем, коју морају да попију до 12. јануара.

Естонци за Нову годину једу седам, девет или 12 пута пошто то сматрају срећним бројевима – што више једу то ће предстојећа година за њих бити берићетнија.

У Турској је традиција да се док звона звоне на Нову годину поспе со испред улазних врата што доноси мир породици.

Аустријанци сматрају да је прасе симбол среће зато Нову годину проводе уз прасетину и поклањају једни другима слаткише од марципана или чоколаде у облику прасета.

Французи за Нову годину једу палачинке, а Данци разбијају тањире на улазним вратима својих комшија – што више разбијених тањира испред ваших врата, то више среће у новој години.

У Италији се сматра да ће ношење црвеног доњег веша на Нову годину донети љубав, напредак и срећу, у Боливији носе жути доњи веш да би били срећни наредне године, а у Аргентини ружичасти да би били срећни у љубави.

ТопПрес/ Извор: Танјуг