Министарка здравља Даница Грујичић рекла је данас да ће променити одлуку о дужини боловања без одобрења комисије, тако да ће лекар опште медицине убудуће моћи да отвори боловање пацијенту најдуже месец дана, а не две недеље како је првобитно предложено.

Она је за Пинк рекла да су од ове мере изузети малигни болесници, свеже оперисани пацијенти, пацијенти са инвалидитетом и труднице, за које, како је рекла, остаје два месеца боловања.

„Они морају да имају дужи опоравак и за њих остаје два месеца, као и за све оне критично оболеле који су били у болници“, рекла је министарка.

Грујичић је рекла и да је у уторак разговарала са председником Србије Александром Вучићем, да јој је он рекао да је подржава, и да мисли да би то ипак требало да буде за почетак 30 дана, а не две недеље.

Истакла је да ће министарство којим руководи инсистирати на дигитализацији која ће нам омогућити добру заштиту података и пуно поверење у изабраног лекара.

„Проблем је што еБоловање касни и што ми још увек немамо ту могућност електронске контроле боловања која би нам дала увид у евиденцију и дијагнозе. Када се буде успоставио читав нови систем, који ће обухватати и Закон о медицинској документацији, брзо и јасно ћемо видети ко и под којим дијагнозама отвара боловање дуже од предвиђеног“, објаснила је Грујичић.

Она истиче да јој је најважније вратити поверење државе и грађана у лекаре, али је додала и да је људима циљ да одлазе на боловање различито мотивисан.

„Неко заиста сматра да ће у том тренутку зарадити неки додатни новац. Људи желе да обезбеде својој деци бољу егзистенцију. Не мислим да су то криминалне радње, али сматрам да мора да постоји други начин. Синдикати морају да се боре да радници раде у добрим условима, да услови не утичу на њихово здравље, као и да имају систематске прегледе“, навела је министарка.

Решење за оне који су запослени и баве се пољопривредом је да се определе, истиче она.

„Држава треба да помогне пољопривредницима. Посебно младим људима са породицама како би могли да лепо живе од рада који није лак“, рекла је она.

Према њеним речима радници у здравству имају дугачак годишњи одмор.

„Нигде у свету нећете наћи здравствене установе које ће неког плаћати два месеца ако не ради. Имамо велики проблем са особљем у државним болницама од маја до октобра, пошто у том периду због коришћења одмора не можемо да саставимо лекарске тимове“, објаснила је она.

Истакла је да је сагласна да се медицинским сестрама повећају плате.

Нагласила је да је већа одговорност медицинских сестара које раде на интензивној нези, неурохируршком или неуролошком одељењу – где морају да брину о свему и комплетној нези.

„За почетак ће ићи линеарно повећање плате“, истакла је Грујичић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг