Смедеревска Паланка – У селу Глибовац у општини Смедеревска Паланка данас је отворена обновљена амбуланта, а свечаности је присуствовала министарка здравља Даница Грујичић, која је истакла да је неопходно да здравствена заштита буде што ближе грађанима и да зато министарство највише ради на јачању примарне здравствене заштите. Ово место са око 3.000 становника неколико година није имало сеоску амбуланту, а данашњим отварањем створени су услови за примарну здравствену заштиту, пише Паланка Данас.

Грујичић је захвалила локалној самоуправи зато што су издвојили средства да се обнови амбуланта која дуго није радила. Очито да су слушали оно што сам говорила и што говорим последњих неколико година, а то је да је неопходно да здравствена заштита буде што ближе становницима који је користе, јер је то једини начин да на време организујете превентивне прегледе како би здравствени радници имали комплетан увид у то какво нам је здравствено стање становништва. Мислим да ће много значити и људима који овде раде и живе – рекла је министарка.

Она је најавила да је у плану набавка и једног ултразвучног апарата за сеоску амбуланту у селу Глибовац.

– ЕКГ апарат већ имају, а идеја је и да се набави још један апарат за мале биохемијске анализе крви и онда заиста можемо да кажемо да ће млади колега који је овде почео да ради и коме је ово прво стално запослење, моћи да направи тријажу и упути пацијенте даље где треба. То је идеја, да се умрежимо сви, да пацијенти не губе време на дијагностику – рекла је Грујичић. Она је додала да је у Општој болници у Смедеревској Паланци монтиран скенер, као и да би ускоро требало да велики број младих лекера заврши специјализацију и запосли се у Општој болници.

Она је нагласила да министарство највише ради на јачању примарне здравствене заштите односно лекара опште праксе као и да на сваком месту где има две, три хиљаде људи треба отворити овакву једну амбуланту.Грујичић је посетила и Општу болницу и Дом здравља у Смедеревској Паланци где је одржала састанак са директорима ове две здравствене установе како би договорили даље кораке у циљу њиховог повезивања и реконструкције Опште болнице.Општа болница у Смедеревској Паланци је стављена као једна од 13 приоритетних за реконструкцију. Оно што треба урадити јесте реконструисати део који је прилично пропао и где су операционе сале и пројекат који постоји је добар. Ми ћемо направити здравствени центар Смедеревска Паланка, да од Дома здравља и Опште болнице направимо једну установу. Сада размишљамо о томе да ли искоростити већ постојеће просторије. Морамо правити рационализацију да бисмо били ефикасни – оценила је Грујичић.

ТопПрес/ Извор: Паланка Данас