Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да ће домови здравља, ако се ангажују у превентивним прегледима, имати кључну улогу, додајући да се ради на развоју покретних амбуланти које би се селиле из места у место.

Пацијент који на време открије болест има велике шансе да се излечи, рекла је Грујичићева за Блиц.

„Бослест која се открије на време и у ранијем стадијуму, лакша је и једноставнија за лечење, а у свему томе кључну улогу имају превентивни прегледи“, каже министарка.

Она сматра да се здравствени систем штеди тако што се болест дијагностификује на почетку, а не онда када је значајно узнапредовала.

„Важно је да се домови здравља ангажују у превентивним прегледима, јер се често дешава, посебно када је реч о скринингу дојке, да су то промене које не можете да напипате и зато су скрининзи важни, нарочито циљани. Важно нам је да подигнемо свест грађана о значају скрининга, а поред дојке свакако су важни и скрининзи плућа, грлића материце, простате и дебелог црева“, мишљења је Грујичићева.

Како она каже, у току је набавка нове опреме за локалне домове здравља и сеоске амбуланте, а циљ је запослити нове младе лекаре и медицинско особље, као и олакшати добијање специјализација како би задржали докторе медицине у Србији, посебно у сеоским амбулантама.

„Првих 100 дана владе је прошло у утврђивању приоритетних проблема које треба решавати, у обиласцима здравствених установа у Србији, пре свега у мање развијеним местима. Да бих стекла прави увид у стање здравствених установа у Србији, до сада са својим тимом обишла Ниш, Куршумлију, Параћин, Мали Зворник, Бојник, Лебане, Осечину, као и сеоске амбуланте у њиховом окружењу“, каже Грујичићева.

Она наводи да ће учинити све да се набаве теренска возила за лекаре који обилазе пацијенте у удаљеним селима, јер је, како каже, обилазећи те средина схватила да је то неопходно.

Дигитализације здравства ће према њеним речима бити један од приоритета, и она ће, како каже, омогућити брзу и безбедну размену података, док ће сами пацијенти лакше долазити до здравствених услуга.

Она као један од приоритета издваја и уређивање комплекса Универзитетског клиничког центра Србије.

„На недавно одржаном састанку комисије министарства изнели смо иницијалне идеје предлога за планирање и утврђивање комплекса УКЦС, Универзитетске дечје клинике Тиршова 2, и нове зграде Института за онкологију и радиологију Србије“, каже у интервјуу Грујичићева.

ТопПрес/  Извор: Танјуг