Србији недостају лекари опште праксе, зрачење деце која су онколошки пацијенти би требало да се обавља у Тиршовој 2, а приоритети министарства здравља су да се настави оно што је започето и да се реализују планови за изградњу Института за онкологију.

„Наишли смо на разумевање зашто Институт мора да буде прекопута Тиршове. Реформа терцијарног збрињавања деце је потребна, не можемо ни по закону да лечимо заједно децу са одраслима. Такође, дечје одељење за онкологију је потребно – морају лежати на Тиршовој јер деца нису мали људи, имају специфичну физиолигију и другачије потребе“, рекла је министарка здравља.

Додаје да су изузетно важна улагања у установе здравствене заштите у унутрашњости.

„Важно је да све установе здравствене заштите у унутрашњости имају адекватне услове за лечење, на неким местима услови лечења најкомпликованијих пацијената нису достојни тежини обољења, стању човека“, рекла је за ТВ Пинк министарка здравља Даница Грујичић.

Она је казала да је потребно направити анализу и реформу када је у питању старосни просек запослених у здравству, и да је јако важно што више ангажовати и запошљавати младе људе.

„Сада смо послали допис служби за запошљавање да нам да по регионима каже колико има незапослених лекара, колико су чекали посао, да ли им треба додатна едукација и колика је просечна старост људи који раде“, рекла је Грујичићева.

Она је навела да је важно радити на скринингу, те да је важно имати довољно лекара опште праксе, који, како је рекла, када их има довољно и када је организација добра, могу да заврше 80 одсто посла.

„Ви сада по упуту лекара опште праксе, уколико постоји историја обољења од карцинома дојке у породици, на основу крвне слике можете да утврдите да ли постоје предиспозиције односно колики је ризик да дође до таквог обољења“, рекла је министарка.

Грујичићева је још једном истакла да је важно радити на превенцији, да мора да се мења свест грађана као и врати поверење у здравствени систем и медицину – засновану на доказима.

„Интернет је сјајно место за бављење научним радом, али са друге стране имате особе које немају појма и причају глупости, а болестан човек се хвата за сламку и често верује у то што чује“, рекла је она.

Додаје да је потребно радити на подизању свести и поверења посебно када је реч о донирању органа, јер је трансплантација, такође, нешто што мора да се настави, а стало је, како каже, због неке тачке у Закону.

„Људи кажу да ће неко убијати па узимати органе. То су будалаштине. Утврђивање мождане смрти је читав процес и они који раде трансплантацију чак не учествују у том процесу, морамо да радимо на подизању свести и са људима мора да се прича, да им се до детаља, ако треба и два сата објасни сваки процес“, рекла је министарка.

Прва година пост-ковида је показала да је потребно радити додатне анализе када је речц о коагулацији крви, да је потпуно измењена у све већем броју случајева, каже министарка и додаје да је повећан број плућних емболија, те да је у плану израда рада у неурохируршком одељењу на тему тога шта је примећено после ковида.

„Ми смо опрезни, одмах радимо Д димер, све је и нама збуњујуће, плућних емболија има јако пуно – имам једну или две недељно што је драстично повећање“, рекла је Грујичићева.

Она је грађане замолила за стрпљење, како каже, годинама уназад је у здравство било мало улагања, те да ће за неке ствари бити потребна можда и деценија.

„Молим људе да буду стрпљиви, ја јесам хирург али у министарству не може да се реже, мора да се нађе решење, да буду задовољни и лекари и пацијенти“, закључила је министарка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг