Велика смртност жена у Србији услед рака грлића материце могла би да буде готово искорењена када би грађани имали више поверења и тачних информација о ХПВ вакцини.

Статистика показује да у Србији сваке године 1500 жена оболи од рака грлића материце, а половина изгуби ту битку.

Превенција у Србији постоји и иако је бесплатно доступна ХПВ вакцина у оквиру здравственог осигурања, интересовање је недовољно због сумњи грађана у ефикасност и деловање ХПВ вакцине.

У циљу бољег информисања и подршке имунизацији вечерас је у Дому синдиката организован панел поводом оснивања алијансе „ВеличанствеНЕ“ коју чине Удружење за борбу против рака грлића материце и рака јајника „Проговори“ и Удружење жена „Наша Аска“, заједно са представницима струке, државе и познатим личностима.

Министарка здравља Даница Грујичић је пожелела да нико не „чита по интернету“ већ да верује свом лекару и нагласила да све жене које су до сада сумњале да ли треба да приме ову вакцину, треба то да учине и заштите вакцином и своју децу.

„Вакцина се даје од девете до 19 године и за дечаке и девојчице. У Аустралији је омогућила да се готово искорени карцином грлића материце, нама то тек предстоји“, рекла је министарка.

Председница Удружења грађана за борбу против рака јајника и грлића материце „Проговори“ Горица Ђокић је истакла значај информисања јавности о ХПВ вирусу, његовим опасностима и последицама заражавања.

„ХПВ коси подједнако и мушкарце и жене и морамо да пружимо подршку имунизацији школске деце, јер је то начин да превентирамо болести које ХПВ изазива и футуристички гледано имамо здраву нацију“, рекла је Ђокићева.

Председница и гинеколог Удружења „Наша Аска“ Мима Фазлагић је казала да се значајно променила старосна структура оболелих те да сада у великом проценту оболевају млађе жене.

„Ово је била болест старијих жена, а у Србији је данас 70 одсто популације између 17 и 23 године заражено ХПВ-ом. Томе има лека, у Аустралији која ову вакцину и измислила на 100.000 жена заражено је седам“, рекла је Фазлагић.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић казала је да уједначеност здравствене заштите није задовољавајућа и да за разлику од великих градова у неким мањим местима вакцинација „уопште не постоји“.

Панелу је присуствовала директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић која се обратила поруком „Боље спречити него лечити“ и додала да у овом тренутку имамо могућност да спречимо настанак канцера грлића материце и других малигних болести.

Фармацеуткиња Ивана Рапајић вакцину је примила у Аустралији и казала је да је на примеру те земље јасно да је могуће искоренити ХПВ.

„Моја ћерка је вакцинисана у школи у седмом разреду, а тада и 95 процената њених вршњака, у једном дану, током редовног годишњег систематског прегледа“, рекла је Рапајићева.

Помоћник министра просвете Милош Благојевић казао је да ће Министарство просвете са школама учествовати колико год буде могао да пренесе праве информације деци и родитељима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг