Директор Србијавода Горан Пузовић изјавио је данас да обилне падавине које се очекују не би требало да доведу до поплава, а да се 2014. година свакако неће поновити, те да нема места за страх, јер је хидролошка ситуација сада много повољнија, али да је свакако потребан опрез.

Пузовић је за Танјуг рекао да су подигнути сви капацитете, направљен тим који прати ситуацију, а људи, опрема и средства су на терену са задатком да се прате сва критична места како би се брзо реаговало.

Он је навео да ће према прогнози РХМЗ данас и сутра пасти између 30 и 60 литара кише по квадратном метру у западним, југозападним и централним деловима Србије, локално и преко 80 mm падавина, да ћемо до петка имати падавине око 120 mm.

Каже да ће, уколико данас почне киша, до сутра бити подигнут водостај у сливу Јадра, Колубаре, горњег дела Западне Мораве, на Бјелици, Лужници, Ђетињи, Скрапежу, затим у централној Србији на Лепеници, Кубршници, Јасеници, у сливу Млаве, Пека и Лима.

У четвртак се очекује пораст водостаја у сливу Јужне Мораве, наводи Пузовић.

Каже да су могућа изливања на неуређеним деловима малих и бујичних водотокова и у небрањеним деловима.

„Не знамо још тачан распоред падавина, који се мења из сата у сат. Подигли смо све капацитете, направљен је тим који прати ситуацију, људи, опрема и средства су на терену са задатком да се прате сва критична места како бисмо брзо реаговали“, навео је Пузовић.

Кад је реч о Дунаву и Сави, очекује се да се у петак уђе у редовну одбрану на Сави, а постоји могућност да буде и ванредна одбрана, али ни близу онога што се догађало 2014. године.

Пузовић каже да грађани треба да буду опрезни и слушају упозорења и најаве, али да се не очекује 2014. година.

„Можда ће бити критичних ситуација на појединим местима, ако негде падне и преко 120 литара па да дође до локалног подизања нивоа реке и проласка кроз неко мање насеље или место, али где имамо брањене објекте, насипе, бране, регулације, тамо не очекујемо велике проблеме“, истакао је Пузовић.

Критична места су, каже, брдско планинска подручја, Крупањ, Осечина, Љубовија, Ваљево, Параћин, Свилајнац, Петровац на Млави.

Обреновчани, каже, не треба да брину јер је данас другачија хидролошка ситуација у односу на 2014. годину.

„Овог тренутка Обреновчани не треба да страхују. Другачија је хидролошка ситуација, Сава је много празнија, земљиште није засићено као што је било 2014. године јер смо пре мајских поплава имали два поплавна таласа у марту и априлу. Ово сад не личи на 2014. годину“, истакао је Пузовић.

Истиче да је 2014. година била тешка лекција за цео Балкан, али да је од тада држава Србија урадила много.

Како каже, формирани су општински и градски штабови, институционално су повезани сви органи државне и локалне самоуправе, тако да сваки чинилац зна шта треба да уради у сваком тренутку.

Наводи да је у претходне четири године Србијаводе радила на 500 локација, те додао да се ради и на 12 великих инвестиција које подижу степен безбедности.

„Имамо завршене радове из кредита Светске банке у Новом Пазару, Алексинцу, Нишу, данас радимо на Сави у зони Шапца и Богатића, радимо у Свилајнцу, Параћину и Ваљеву, то су градови који ће бити много безбеднији кад све те објекте завршимо“, истакао је Пузовић.

Он је навео да се припрема и нови инвестициони циклус, те да је завршена студија заштите великих вода у сливу реке Колубаре, која ће показати шта треба урадити у наредних 10-15 година како би безбедност у том сливу била повећана.

„Инвестиције су вредне између 250-300 милиона евра, биће 20 брана које треба да се изграде само у сливу Колубаре, предвиђена је и реконструкција комплетног обреновачког насипа од тридесетак километара“, навео је Пузовић.

Почиње и пилот пројекат у вези са раном најавом евентуалних поплава.

„Ако киша пада, рецимо, изнад Ваљева, моћи ћемо да знамо за колико ће доћи до евентуалног поплавног таласа у Обреновцу. Те податке ће на време добити сви релевантни чиниоци у држави и локалним самоуправама“, навео је Пузовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг