Хлеб који се припрема два дана, фото: ТопПрес

Подгорица – Нова цена векне хлеба у Црној Гори могла би бити већа од наредне недеље да износи око 80 центи, уместо досадашњих 65 центи.

То је изјавио представник индустријских пекара Дамир Папић. Могућа је и нестшица пилећег меса.

Папићје, на састанку Одбора за пољопривреду Привредне коморе Црне Горе, указао да минимална произвођачка цена основне врсте векне хлеба са новим ценама брашна и другим трошковима производње не може да буде нижа од 64 цента, по којој би пекари могли да испоручују хлеб трговачким ланцима, преноси Спутњик.

Он није прецизирао колика би могла да буде нова малопродајна цена хлеба код трговаца, али је напоменуо да садашње уобичајене марже трговаца и остали трошкови повец́авају малопродајну цену за око 25 одсто, што би значило да би нова цена векне хлеба могла да износи око 80 центи.

Према његовим речима, услов свега тога био би да Србија наредних дана дозволи извоз брашна у Црну Гору, а у супротном цене би могле бити и веће.

Због смањених залиха код пекара нове цене могле би да буду већ од наредне недеље, додао је Папић.

Могућа несташица пилећег меса

Свињско и пилеће месо на тржишту Европске уније у последњих седам дана поскупело је за по 60 одсто, с тим да се може очекивати несташица пилећег меса због појаве птичјег грипа у неколико земаља од којих и Црна Гора увози најзначајније количине, казао је на седници одбора за пољопривреду Привредне коморе његов члан Бранко Пејовић.

Разлози за раст цена су поскупљења житарица, сточне хране и енергената, као и сами проблеми са производњом. Пејовић је казао да ће се ове цене прелити и на Црну Гору. Упозорио је и на могуће несташице пилечег меса током летње сезоне и затражио додатну помоћ од државе и смањење трговачких маржи.

„Сада да наручимо пилеће месо можемо га добити тек 1. јуна и то по значајно вишим ценама. Потребе за пилећим месом у току летње сезоне износе око 22.000 тона. Домаћи произвођачи не могу то надокнадити ни количином ни асортиманом. И њихови трошкови су порасли, цена хране за живину додатно је повећана за око 30 одсто“, казао је Пејовић.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Небојша Величковић казао је да су новим мерама агро буџета значајно повећане субвенције за сточну и живинарску производњу, као и на производњу житарица. Он је навео да ће укупан пакет мера Владе утицати на смањење цена, ако буде усвојен од Скупштине.

 

ТопПрес/ Извор: Биз Б92