Foto ThinkstockFoto Thinkstock

Јагоде су у последњих неколико дана стигле на српске пијаце, а коштају папрено, и више од 500 динара за килограм, док је њихов укус по мишљењу многих – вештачки.

– Видите како су крупне и црвене, рекао би човек да су савршене. Ипак, нису ни слатке, а и помало су гумене. Имају само изглед и цену – каже за „Блиц“ Милена Раданов коју смо затекли на једној новосадској пијаци.

Прве јагоде које се већ увелико продају на новосадским пијацама, али и широм Србије, нису домаће, из пластеника, већ су стигле из Турске и Грчке. Бар тако тврде њихови продавци. Цене им варирају од тезге до тезге, иако се по корпицама види да је реч о истим произвођачима. Јагоде се у Новом Саду могу купити по ценама од 150 до 250 динара за корпицу од пола килограма, док су широм Србије цене сличне, а могу најскупље су у Београду, где се на појединим пијацама продају и по 600 динара за килограм.

Продавци објашњавају да ће, судећи по искуству из претходних година, цене пасти тек за око месец дана, средином априла, те да ће тада и увозне јагоде моћи да се купе за око 300 динара или мање. Трговци очекују да ће цене, када домаће јагоде „преузму“ тржиште, ове сезоне бити око 150 динара за килограм, али ће тада пијаце запљуснути нови талас домаћег воћа, међу којима и вишње и трешње.

– Људи купују и сада. Не много, али купују. Углавном по корпицу, да пробају – каже нам један продавац.

С друге стране, на пијацама се увелико продаје и парадајз, такође увозни, који који у зависности од места кошта од 150 до 200 динара за килограм.

Продавци кажу да се и он допрема из Турске, док купци, поред цене, најчешће коментаришу и његов прилично вештачки укус.

– Каквог је укуса? Је л‘ гумен? – питао је један купац, рекавши да ће сачекати домаће јер му је увозни скуп, а безукусан.

Од раног поврћа на пијацама има и краставца који углавном кошта више од 200 динара за килограм. Трговци кажу да се осетнији пад цене краставаца, такође, очекује тек са доласком домаће робе.

Оно што се ових дана добро продаје, према речима продаваца, јесу роктвице, чија је цена приступачна и које за везицу у зависности од места у Србији коштају од 20 до 50 динара.

Малине из Марока 1.600 динара килограм

У појединим домаћим трговинским ланцима појавиле су се и увозне малине, и то оне из Марока. С обзиром на то да је Србија највећи произвођач овог воћа на свету, људи су увек осетљиви када такве малине стигну на наше тржиште.

Цене овог воћа далеко превазилази цене домаћих малина када су у пуном јеку, а наши произвођачи их упоређују са откупним ценама, како би показали да су мало плаћени за свој рад, мада је беспредметно поредити откупне цене с ценама у продавницама.

А малина из Марока кошта папрено – 200 динара за паковање од 125 грама, што је 1.600 динара за килограм. Додуше, ова малина има добар укус.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Милош Станић