Хотел „Карађорђе“, место где историја живи

Хотел „Карађорђе“, место где историја живи

Топола – Давне 1934. године као задужбина Краљице Марије саграђен је у Јарменовцима хотел „Карађорђе“. Првобитна намена овог хотела била је смештај ратне сирочади, а на крају смештај за избегла лица. Последњих 15 година хотел изједа зуб времена а оближњи мештани се присећају богате историје овог места.

„Овде су била првобитно смештена ратна сирочад, касније то постаје хотел са 80 лежаја. У оквиру хотела је имао  базен, било је и музике уживо. Овде су долазиле многе познате личности, Добрица Ћосић баш на овом месту писао је роман „Време смрти“, Бата Живојиновић је овде често долазио, бројни политичари, ту је увек било пуно гостију“, присећа се Душан Матић (78), пензионер.

Матић са сетом сведочи о историји која се одигравала у његовом комшилуку.

„На крају су овде завршиле избеглице, јер на жалост сплетом несрећних околности и сменом власника ово место је изгубило сваку намену. Овде већ 15 година никога нема, хотел пропада а ми гледамо немоћни да било шта урадимо. Волео бих да се овај хотел претвори у дом за старе, мислим да би то селу значило а овако значајно историјско место сачувало би се од губитка“, мишљења је Матић.

Локална самоуправа није заборавила хотел „Карађорђе“ , планова за хотел има али и проблема.

„Избеглице које су овде боравиле смештене су у Тополу, од тад водимо борбу да хотел пређе у власништво општине. Сада је власник држава Србија да би вратили у наше власништво потребна је сагласност Владе, неколико министарстава,  процедура је мало компликована али надамо се да ћемо успети у томе“, рекао је председник СО Топола Драган Јовановић.

ТопПрес

KOMENTARI