ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Ово су народни обичаји на највећи хришћански празник

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Ово су народни обичаји на највећи хришћански празник

Највећи верски празник Васкрс славе сви хришћани, јер је тада Исус Христос победио најјаче Сатанино оружје – смрт. Иако не пада на исти датум, увек је у недељу, па се слави у размаку од 35 дана. Цела недеља по Васкрсу назива се Светла недеља, а Црквене песме које се тада певају, пуне су радости и весеља, певају се чак и на погребима те недеље.

Својим васкрсењем Исус је људима, како се верује, отворио пут у вечни живот. Пошто је у петак распет на Голготи, а суботу прележао у гробу, Исус је у недељу васкрсао, након што је на његов гроб слетео анђео и одвалио надгробну плочу.

На празник над празницима скидају се двери у цркви на олтару чиме се жели показати да је Исус својим васкрсењем победио смрт и отворио рајска врата. Цела седмица после Ускрса назива се Светла недеља.

На дан Христовог васкрсења са свих звоника православних храмова дуго звоне сва звона и најављују долазак великог празника. Породице са децом одлазе на васкршњу службу да би се након тога међусобно поздрављали речима „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“.

Када из цркве дођу кући, сви укућани се међусобно поздрављају васкршњим поздравом и љубе. Затим домаћин пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане који стоје на молитви, предаје неком млађем кадионицу и он потом кади целу кућу. После заједничке молитве поново једни другима честитају Васкрс и седају за свечано постављену трпезу.

Тај дан је породица на окупу уз богату трпезу и офарбана јаја. Постојао је и обичај да се јајима деци трљају образи, и да се укућани умивају водом у којој су јаја преноћила.

У воду за умивање ваља да се ставе и дрен, босиљак и здравац. Овај обичај је и даље присутан у многим сеоским подручјима Србије, али се верује и да би овакву воду одмах требало потрошити, јер ако преноћи може да донесе несрећу!

Прво јаје офарбано у црвено назива се чуваркућа, чувар, стражар, стражник… За њега се верује да има посебну моћ, па се зато користило у магији плодности, али и за заштиту људи и људског здравља

Други важан обичај, везан за овај празник, је причешће, које се, осим у цркви, обављало и у природи. Тачније, у Шумадији је био обичај да се причест обави у природи, једењем пупољка леске или глоговог листа и исповедањем.

У источној и јужној Србији, такав ритуал се звао комкањем, а током њега, пре ручка су се дренове ресе, траве здравца и парчићи ускршњег колача потапали у вино. Сви укућани су морали да пију ту „комку“ након чега су прескакали секиру на прагу куће изговарајући жеље за срећу и напредак.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс

KOMENTARI