foto-Tanjug-gorivofoto-Tanjug-gorivo

Према платама и куповној моћи грађана, Хрватска улази у ред земаља чији грађани плаћају скупо гориво, због чега веома често одлазе у околне земље да купују бензин по јефтинијим ценама, наводи загребачки „Вечерњи лист“.

Како лист наводи, по бензин, али не и по дизел, исплати се ићи до Србије, Мађарске, а онима који одлазе према средњој Европи најисплативије је да се зауставе у Аустрији, где су цене горива готово идентичне онима у Босни и Херцеговини.

Италија није благонаклона према возачима јер их прогресивно опорезује, као и Хрватска, због чега се тамо не исплати ићи по гориво, међутим куповна моћ италијанских возача већа је него хрватских.

Уколико се возачи у Хрватској сваки дан возе око 30 километара на посао, морају за гориво да издвојити око хиљаду куна (135 евра), односно петину просечне плате у земљи.

Према платама и уз трговачке марже, на цену утиче и скупа држава која је литар бензина оптеретила бројним наметима.

С обзиром на чињеницу да порези држави премашују малопродајне цене бензина, закључује „Вечерњи лист“, може очекивати да ће грађани Хрватске све чешће точити бензин у јефтинијој Босни и Херцеговини, Мађарској и Црној Гори.

ТопПрес/ Извор: Танјуг