Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Хрвати због несташице увозе шљиве из Србије

47

И даље смо у врху европске производње, немамо проблем као Хрватска да тог воћа више нема. – Србија и Румунија су и даље највећи произвођачи у Европи, каже др Иван Глишић са Агрономског факултета у Чачку

Ко од кога увози воће, ко је успешнији у подизању засада и шта се може очекивати на тржишту, једна је од главних тема у региону ове сезоне будући да цене воћа расту.

Хрватски медији преносе да у тој држави воће увелико увозе и да једу шљиве из Србије, Молдавије и Северне Македоније јер су њихове производне површине значајно смањене. Увозе и велике количине суве шљиве – две трећине долази из Чилеа и Србије.

За разлику од Хрватске, чија производња шљива не показује знакове опоравка и раста, суседне земље попут Србије, БиХ, па и Северне Македоније, али и Румуније успешно развијају своју производњу, те осим конзумне шљиве све више пласирају и извозе различите производе на бази овог воћа – од ракије, сушених шљива, компота до пекмеза, додаје се.

– Суседна Србија производи око 500.000 тона шљива, производња у БиХ се креће од 150.000 до 200.000 тона, док је Румунија такође на 500.000 тона – истакао је Мирослав Кускуновић за „Слободну Далмацију”, а преноси Тањуг. Сви подаци показују да је производња воћа у Хрватској у структурним проблемима, који су условљени неинвестирањем у нове технологије, сорте, модерне нове воћњаке.

Шљива је већ годинама најзаступљенија воћна врста у Србији, мада се и површине и приноси такође постепено смањују. Према подацима Републичког завода за статистику у 2018. на највећим површинама у нашој земљи управо расте шљива – на 72.923 хектара или 39,87 одсто укупних површина воћњака.

Јабука је на другом месту (26.658 хектара или 14,57 одсто), а затим следе малина (13,61 одсто) и вишња (10,70 одсто).

Како је за „Политику” рекао др Иван Глишић са Катедре за воћарство и виноградарство Агрономског факултета у Чачку, Србија је значајан произвођач и извозник шљиве, а ова године је и коректнија цена тог воћа.

Објашњава да су пре шест, седам година произвођачи шљиве ценом баш били понижени. Због тога је падало интересовање, произвођачи су запуштали засаде, па чак и крчили, а нови нису подизани.

– Али и том моменту Србија је имала пуно засада, тако да смо сада ову ситуацију, када је цена мало порасла, дочекали са умањеним, али добрим родом. И даље смо у врху европске производње, немамо проблем као Хрвати да тог воћа више нема. Србија и Румунија су највећи произвођачи у Европи – објашњава Глишић за „Политику”. Према његовим речима, интересовање се враћа и за ракијске сорте шљиве, што узрокује коректнију цену овог воћа.

– Надамо се да ће тако и остати јер смо и ми запоставили ово воће претходних година. Произвођач је био у лошој позицији када му је тих година нуђено осам до десет динара по килограму. Треба више да ценимо своју шљиву – истиче Иван Глишић.

ТопПрес/ Извор: Политика

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup