У току је интензивна полицијска акцији контороле безбедности саобраћаја у зонама школа, поводом почетка другог полугодишта, а први резултати показују да је откривено 2.500 прекршаја, углавном лакше природе.

Када је реч о првој недеља акције коју спроводимо у зонама школе, утисак је да је далеко мањи број прекршаја него што је то био случај почетком школске године у септембру, рекао је данас за Танјуг мајор Александар Раденковић, испред Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Први резултати показују да је откривено 2.500 прекршаја, углавном не оних тежих. Реч је прекршајима прекорачења брзине, непрописног коришћења мобилног телефона и 100 прекршаја непрописног паркирања, рекао је Раденковић.

Како наводи, било је и изузетака.

„На територији Бруса имали смо несвакидашњи случај да је возач у зони школе возио брзином око 100 километара на час са 1,05 промила алкохола у организму, притом је претицао два возила преко пуне линије, а говоримо о зони школе. Поред тога на територији Љига, возач који је возио брзином око 100 километара на час и у Смедереву где је возач возио без возачке дозволе и под забраном управљања моторним возилом, а таквом возачу свакако није место у саобраћају, поготово не у зони школе, рекао је Раденковић.

Оно што је далеко важније од броја прекршаја је да није било тежих саобраћајних незгода. Конкретно за ових недељу дана смо имали седам углавном лакших саобраћајних незгода – четири са малом материјалном штетом и три са лаким телесним повредама у којима нису учествовала деца, што је најважније, рекао је Раденковић.

Каже да акција у зонама школе није временски орочена.

„Ми ћемо бити у зонама школе и у наредном периоду и када је реч о активностима у зонама школе током целе године их спроводимо. Фокус је на оним прекршајима којима се угрожава безбедност деце, а то је прекорачење брзине, непрописно паркирање у зонама школе и начин на који родитељи превозе децу у својим возилима, рекао је Раденковић.

До краја фебруара, како је најавио, спроводиће акцију која у фокус ставља пешаке, а која је почела 15. децембра.

„Разлог је што су пешаци у том периоду године најугроженији и нажалост претходних неколико дана имали смо низ саобраћајних незгода у којима су учествовали пешаци, казао је Раденковић.

„Од почетка година је осам погинулих пешака, два на пешачком прелазу, а у претходних неколико дана било је три незгоде. Открили смо 4000 прекршаја прекорачења брзине у зонама пешачких прелаза, 420 прекршаја су учинили пешаци, рекао је Раденковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг