foto tanjug srdjan ilicfoto tanjug srdjan ilic

Скупштина  Југославије је 1946. године донела одлуку о проглашењу 1. априла за Дан омладинских радних акција. То је била припрема за једну од највећих – изградњу пруге Брчко – Бановићи. Кроз акције је прошло више од два милиона људи, изграђене су пруге, путеви и бројни велики објекти. А цео данашњи Нови Београд подигнут је захваљујући омладинцима.

Овако, за „Новости“, говори др Слободан Ристановић, један од старих градитеља поводом Дана удружења и прославе 70 година од почетка изградње Новог Београда.

– Те давне 1948. године почела је изградња Новог Београда, на мочвари и песку више од 200.000 омладинаца из целе Југославије из темеља је дизало ново насеље – каже Ристановић.

– Палата „Србија“, Студентски град, велико стамбено насеље са 40 павиљона на Тошином бунару, Хотел „Југославија“, зграда Шумарског факултета која је касније препројектована и данас је КБЦ „Бежанијска коса“, Дом културе Нови Београд… Све смо то изградили у време када механизација није постојала, а услови рада били тешки. Ударничким радом и невиђеним темпом. За данашње услове незамисливо.

Иако су се у удружењу окупили како би очували и неговали сећања и указали на значај који су радне акције имале за обнову посрнуле земље и духа народа после рата, у последње време настоје да обнове концепт радних акција.

– Поставља се питање да ли данас млади хоће да раде – каже Миодраг Митровић, председник Удружења ОРА. – Мишљења сам да хоће да се афирмишу уколико им се могућности понуде. У наше време нису сви хтели да иду на радне акције, а они који су ишли имали су мотив. Осим да изградимо домовину, мотив нам је био садржајне активности и дружења која смо тамо имали. Радне акције биле су прилика да се млади искажу, да играју фудбал, свирају, певају, играју, свако оно што најбоље уме. Пролазили су разне течајеве, а велики број љубави и бракова родио се у тим условима. Данас не можемо да их обучавамо за вожњу трактора, али можемо да им понудимо ИТ курсеве или нешто друго што их интересује.

Да постоје млади људи који желе добровољно да раде на волонтерским пословима сведоче солидарност и ентизијазам који их је окупио када су Србију задесиле поплаве 2014. године.

– Наша времена обојена су мотом „Ми градимо пругу, пруга гради нас“, а данашња омладина треба да пронађе свој – објашњава проф. др Момчило Талијан. – Без обзира на време, млади имају потребу да се кроз рад друже, уче, такмиче, стичу нова сазнања, љубави.

Према речима проф. др Живка Сурчулије, не треба гајити илузију да је у данашњем систему могуће имати радне акције као некад.

Проблем је што је данас рад обезвређен док смо га некад високо ценили. Међутим, данас је могуће радити у домену одрживог развоја, пошумљавања, уређења градских површина и паркова. А омладински рад у сваком, па и у овом друштву, има своју функцију.

ОД МОЧВАРЕ ДО БЛОКОВА

Пре почетка градње мочварно подручје данашњег Новог Београда посипано је песком из Саве и Дунава како би се издигло изнад плавних речних и подземних вода. Радило се даноноћно, ручно посипао песак и мешао малтер, а коњска запрега преносила је тежи материјал. Кроз градилиште је прошло на хиљаде средњошколаца, студената, радника и инжењера…

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Милица Станојковић