Аранђеловац, Јеловик – Изненадни снег у априлу и ниске температуре збуниле су и животиње које су због топлих дана који су претходили хладном таласу изашле из зимовника у природу. Нагла промена времена и њих је изненадила па је тако једна змија највероватније остала завејана. Њу је чистећи снег пронашао Милорад Јанковић из села Јеловик код Аранђеловца.

„Нашао сам је на путу  испод куће док сам чистио снег, била је под снегом, завејана, изгледа да је и њу као и нас преварило лепо време па се понадала да је стигло пролеће. Узео сам је на лопату и однео поред пута у растиње и ту оставио па  шта буде, била је жива а дал ће преживети ово хладно време не знам. Кад сам је угледао помислио сам да је отровница међутим када сам слику поставио на друштвене мреже у коментарима су ми рекли да је у питању нека водењарка – рибарица која није отровна“, каже за ТопПрес Милорад из Јеловика.

Он је мишљења да је ова змија изашла у природу када је било лепо време али да је нагла климатска промена затекла па није стигла да се врати у своје зимско склониште.

Стручњаци истичу да без обзира на временске прилике и доба године са овим гмизавцима треба бити посебно пажљив.

„Обично се људи уплаше кад виде  змију, међутим страх је само због њене величине, јер дугачке змије засигурно нису отровне. Змија у принципу има свуда, размножавају се у априлу и мају, мужјак прво излази у пролеће, потребно им је сунце за сперматогенезу. Женке су живородне 3-8 младунаца рађају. Хране се гмизавцима једу и птичја јаја, инсекте, скакавце, гуштере, жабе. Занимљиво је да змије не виде и слабо чују, стога кад идемо у природу треба да носимо штап и да повремено лупкамо по тлу, да се ствара вибрација. Змија не напада једино ако се брани, осећа вибрације по тлу, ход и одатле се склања“,објашњава Душко Брковић, професор  биологије на Агрономском факултету у Чачку.

Занимљив је податак да се змије „пресвлаче“

Неколико пута годишње змије скидају кожу зато што се истрошила од пузања тлом, или зато што им је постала претесна. Такође се на овај начин змија решава спољашњих паразита. Пре „пресвлачења” престану да једу, очи им постану мутне, а кожа промени боју. За разлику од других рептила, змија своју кошуљицу скида у једном комаду, попут чарапе.

За разлику од других животиња змије расту током читавог живота. Због тога, повремено долази до одбацивања рожног прекривача. Младе змије, због интензивнијег раста пресвлаче се чешће него старије.

ТопПрес