foto-thinkstockfoto-thinkstock

Поводом Нацрта закона о штрајку и послодавци имају своје примедбе, а у писму које је Унија послодаваца упутила Министарству за рад, они траже да се и њима призна право на штрајк, односно „право послодаваца на одбрамбени локаут“, пишу „Новости“.

У том случају, сви уговори би престали да важе док се две стране не договоре, наводи лист.

То значи да послодавци захтевају да им се омогући да не плате запослене који не штрајкују зато што не могу да им обезбеде нормалан рад. Тако се, како кажу, истовремено избегава да послодавац дође у ситуацију да покрене стечајни поступак, преносе „Новости“.

Лист пише да је јавна расправа о Нацрту закона о штрајку завршена, а наредних десетак дана су отворени за електронске захтеве о изменама одређених чланова и да би тај пропис на јесен могао да се нађе пред републичким посланицима.

Напредак је, по мишљењу синдиката, постигнут у погледу организације и самог начина вођења штрајка, али сматрају да је остало и доста недоумица, попут тога да минимум процеса рада није јасно дефинисан.

Зоран Михајловић, члан Радне групе из СС, каже за „Новости“ да ће минимум процеса рада регулисати колективни уговор, а ако га нема, арбитражно веће.

Он сматра да је неправедан предлог да се време проведено у штрајку не плаћа, јер управо се већина у Србији организује због неисплаћених зарада.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Новости