Аранђеловац – Берба кајсија полако се приводи крају, а „жуто злато “ је ове године родило и више од очекиваног. Стабла су препуна сочних плодова па ће ове сезоне бити џема али и ракије.

На једном имању у селу Бања надомак Аранђеловца кајсија се гаји годинама, али ове године браћа Шећевић уочила су сасвим необичну и рекло би се ретку појаву. Наиме, на једном стаблу кајсије родила је и шљива, па тако ови дечаци шаљиво кажу: „То је супер, одемо по кајсије а донесемо и шљиве“.

Фото: ТопПрес

„Волим да одем у воћњак и да берем плодове тако је најукусније јер деда не прска па могу да једем чим уберем. Брао сам кајсије скоро свакога дана, а онда сам једном приликом са братом Николом видео и шљиву на том стаблу. Било нам је јако чудно како је то могуће, али деда Мирослав нам је рекао да је то највероватније због калемљења. Ја ипак више волим кајсије а брат шљиве, углавном на том стаблу биће плодова за обадвојицу“ прича Ђорђе.

Ђорђе и Никола Шећевић, Фото: ТопПрес

Да су шљиве и кајсије родиле на истом стаблу, браћа су прво саопштила баки, која није могла да поверује све док се није уверила својим очима.

„Супруг је посадио кајсије пре пет-шест година и све су се примиле. Ове године су родиле обилно и свако стабло је имало доста плодова, нико није приметио да на једном дрвету има и грана шљиве. Унуци су видели сасвим случајно кад су отишли да беру кајсије, међутим, уместо кајсија донели су шљиве. Било ми је чудно, мислила сам да је дечја шала али кад сам отишла са њима до тог стабла видела сам једну грану шљиве која је избила са стране на стаблу кајсије и која је препуна плодова“, прича Душица Шећевић.

На једном стаблу родила кајсија и шљива, Фото: ТопПрес

Иначе на породичном имању Шећевић успева разно воће типично за ове просторе, али оваква појава код њих први пут је уочена. И баш као што је рекао деда Мирослав оваква ситуација је последица калемљења и врло ретко се дешава а стручњаци из области воћарства имају и стручно објашњење за то.

Иван Глишић, Фото: ТопПрес

„Дешава се то код подлога на које се могу калемити различите воћне врсте (шљива и кајсија на подлози која је настала из семена Џанарике, трешња и вишња на подлози Дивље трешње) па тако може доћи до случајног рађања две воћне врсте на истом стаблу али се то може и намерно калемљењем урадити. Веома је интересантно да на истом стаблу имате нпр. Једну сорту вишње и две сорте трешње, или две сорте шљиве и две сорте кајсије“, објашњава професор Иван Глишић са Агрономског факултета у Чачку.

Додаје да је експеримент спровео у дело и на свом имању где је калемљењем добио стабло јабуке на ком има црвене, жуте и зелене јабуке познатих сорти, Ајдаред, Златни делишес и Грени смит.

Фото: ТопПрес

Ипак према његовим речима овакви примери су могући само као хоби варијанта, у комерцијалном воћарству нема значаја.

Познати калемар из Винче, Верко Качаревић додаје да се овакви случајеви у воћарству могу десити и то нарочито на кајсији.

Верко Качаревић, Фото: ТопПрес

„Постоје два начина производње садног материјала кајсије, калељењем директно на џенарику или калемљењем на посредника где имамо џенарику, шљиву и кајсију. Због болести апоплексија препорука је да се подизање нових засада кајсије врши преко посредника, односно да се на џенарику калеми шљива углавном стенлеј или чачанска лепотица. На садницу шљиве која је накалемљена на џенарици на висини од 70-90 центиментара од земље калеми се кајсија у августу месецу. Ставља се четири пупољка кајсије из којих ће израсти рамене гране. Корен је од џенарике, стабло од шљиве а круна од кајсије. Дешава се да од четири окалемљена пупољка кајсије крене један или два од кајсије а један или два од шљиве, требало би да их произвођачи уклоне али буде им жао, па онда то остане као атракција“, каже за ТопПрес Верко Качаревић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес