foto profimedia alamyfoto profimedia alamy

Ни труднице, као уосталом ни сви остали, нису изузете од обавезе да везују појас у возилу. Напротив, њихова обавеза је утом већа што треба да брину о два живота и склоније су повредама у саобраћају, сматра Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја- Труднице морају да се везују, само што оне треба да ставе појас другачије. Доњи део појаса треба да подвуку испод стомака, а горњи да повуку изнад стомака – објашњава Окановић.

Он такође апелује на све припаднице лепшег пола да никако не стављају појас испод мишке јер у случају чеоног судара може да дође до озбиљне повреде и смртног исхода.

Тим пре што, према статистици, 60 процената погинулих возача и путника није користило појас.

ОЗБИЉНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРИЛИКОМ СУДАРА ПО ТРУДНИЦУ

Према речима начелника гинекологије у Земунској болници др Игора Пљеше жене у трудноћи могу да задобију све повреде, као и они који нису у другом стању, али и оне посебно опасне озледе.

– Може да дође до пуцања материце која је код трудница већа него иначе и до повреде плода. Због увећане материце у трудноћи, жена је тада више изложена ударцима. То може бити опасно, пре свега, по мајку, а може доћи и до губитка плода – упозорава др Пљеша.

Иначе, према новом Закону о безбедности саобраћаја на путевима који је почео да се примењује од 3. априла, казна за невезивање појаса је са 5.000 повећана на 10.000 динара.

Казна од 10.000 динара чека и оне који почине следеће прекршаје:

* Прекорачење у зони 30 за више од 20 до 30 км/х – 10.000 динара.

* Када возачка дозвола истекне за више од 6 месеци 10.000 динара.

* Прљаве таблице 10.000 динара.

* Управљање возилом чија је регистрациона налепница истекла за више од 30 дана – 10.000 динара.

* Вожња ноћу на осветљеном делу пута само са позицијама 10.000 динара.

* Вожња без кациге 10.000 динара.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ С.Васић