У свом предлогу буџета за 2023. годину, Влада Републике Србије определила је средства за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији.

Удружење „Моја Србија“ позива угоститеље и хотелијере да се укључе у акцију и да својим учешћем омогуће грађанима Србије што већи избор објеката и дестинација за одмор током 2023. године.

Током последњих осам година, субвенције у области домаћег туризма дале су изванредне резултате. Приходи од туризма расту из године у годину, велики број наших грађана одлучује да свој одмор или један део одмора проведе у Србији, а угоститељи у све већој мери улажу средства у проширење и уређење својих смештајних капацитета.

Основна количина овогодишњих ваучера потрошена је за мање од месец дана, али захваљујући додатној количини, која је одобрена у јуну, смештајни капацитети су у потпуности попуњени до краја новембра. Из удружења „Моја Србија“ истичу да верују да ће и током ове године Влада Србије пронаћи додатна средства и достићи квоту од 250 000 ваучера, што би, по њиховом искуству, у значајној мери задовољило потребе грађана Србије.

Као и у ранијем периоду, грађани су и ове године за свој одмор најчешће бирали Златибор, Сокобању и Врњачку бању, али је велико интересовање владало и за Пролом бању, Рибарску бању, Тару, Дивчибаре, Копаоник, као и за многа друга места у Србији.

„Надамо се да ће уз ваучере за одмор у нашој земљи, Влада пронаћи средства за покретање акције поделе ваучера за куповину домаћих производа малих произвођача из Србије“, рекао је Милан Ристић из удружења „Моја Србија“ и додао да би ове две субвенције чиниле јединствену целину, којом би се додатно подстакао развој унутрашњости Србије.

Највећи број пољопривредних газдинстава налази се у руралним областима или у неразвијеним сеоским срединама. Издвајањем средстава из буџета Србије за субвенционисану куповину њихових производа, покренуо би се развој ових области, што би у будућности довело до већег интересовања младих за живот и рад у тим крајевима.

„На прагу смо нове економске кризе, за коју не знамо нити ког ће интензитета бити, нити колико ће трајати. У таквим условима неопходно је да се окренемо нашим ресурсима, да подстакнемо породичну производњу и да обезбедимо бољи стандард и сигурнију будућност нашим грађанима, пре свега у унутрашњости Србије“, закључио је Ристић.

Подела ваучера за одмор представља једну од најисплативијих субвенција у српској привреди. С обзиром на то да су домаћи производи малих произвођача готово стопостотно домаћег порекла, сав новац уложен у њихову субвенцију, као и у случају домаћег туризма, остајао би у земљи и веома брзо би се враћао у буџет Србије, истичу у удружењу „Моја Србија“.

Грађанима ће за субвенционисани одмор током следеће године бити на располагању више од 3 500 категорисаних угоститељских објеката. Очекивања су да ће се у наредном периоду још већи број угоститеља укључити у акцију и да ће приходи од туризма опет забележити рекордне резултате.

ТопПрес/  Извор: РТВ