Монтер и сервисер лифтова су занимања која су у Србији готово нестала, због чега су бројне фирме принуђене да примају раднике који нису довољно обучени за обављање тог посла.

Послодавци се све чешће жале да им се на огласе не јављају особе машинске и електротехничких струка већ они са гимназијским образовањем, чак и конобари, јер је тај посао веома добро плаћен, чак двоструко више од просека у Србији.

Због тога је Привредна комора Србије одлучила да уз помоћ швајцарске владе развије нови програм обуке за монтере и сервисере лифтова.

Више од половине свих лифтова у Србији налази се у Београду а постоје процене да их има око 13.000 иако то нису прецизне бројке, каже проф. Ненад Зрнић са Катедре за механизацију Машинског факултета и председник Савета за лифтове при ПКС.

„Нови програм обука за ову струку биће добра прилика за све оне који су завршили техничке и електро школе да се доквалификују, јер је посао сервисера и монтера и те како добро плаћен: око 90.000 до 100.000 днара, док врхунски стручњаци могу да зараде и двоструко више“, објаснио је он.

До краја марта требало би да буду организоване радионице за израду програма обуке, а од априла цела прича треба да буде заокружена, најављују у ПКС-у.

„Некада су школе стварале ове образовне профиле, али их већ годинама нема. Послодавци тешко проналазе радну снагу, док предузећа интерно обучавају раднике како би се суочавали са изазовима старих и дотрајалих лифтова. Да би подучили једног таквог мајстора потребно им је око две године“, каже Видосава Џагић, помоћница директора Привредне коморе Београда.

ТопПрес/ Извор: Курир.рс, Политика