Горњи Милановац – Иван Јаковљевић, човек који је осмислио „Српски Холивуд“ на брду Стражевица на Руднику, где је недуго затим осванула и највећа љуљашка у Србији, што је додатно допринело популаризацији планине, има идеју и план да на том месту, уз помоћ пријатеља, направи јединствени забавни парк за одрасле који би их „враћао у детињство“.

Каже да конфигурација терена на том рудничком брду то и пружа и да би била штета то не искористити.

„Велика жеља ми је да у наредном периоду могу одраслим посетиоцима Српског Холивуда да изградим атракције као што су: велике трамболине које могу да издрже велику масу, затим огроман точак тј. панораму, одакле би туристи, из птичје перспективе, могли да виде цео руднички крај. Такође и велики ролеркостер, да искористимо природну конфигурацију терена за његово постављање“, истиче Јаковљевић и додаје би посетиоци који нпр. дођу пешке до Српског Холивуда могли само да се одвезу низбрдо до својих аутомобила.

Идеја подразумева и позамашна финансијска средства, али, како напомиње, од нечега се мора почети.
Прича са „Српским Холивудом” је почела 2007. године, када је Јаковљевић изградио истоимени натпис у, како каже, славу и част седме уметности којом се и сам аматерски бави.

„Изградња натписа је покренула туристе да касније долазе у великом броју у моје родно село Мутањ, а и на планину Рудник“, навео је он подсетивши да је средином 2010, дуж пута којим се од Ибарске магистрале долази до Српског Холивуда, уз помоћ пријатеља изградио и тематски парк „Земља Чаробњака из Озa”, по узору на дечји филм из 1939, намењен за најмлађе посетиоце.
„Скај свинг”, највећа љуљашка у Србији, место је на коме туристи праве фантастичне селфије и фотографије за своје профиле на друштвеним мрежама, а уједно се присећају и детињства.

Од 2011. године, на ливади испод натписа, сваке године организује се филмски фестивал задњег викенда јула, а од ове године садржаји су обогаћени платформом љубави.

Јаковљевић је указао на проблем приступног пута и да се нада да ће он бити асфалтиран.

„Тако бисмо туристима који нас посећују могли да олакшамо долазак. Такодје, волео бих када бисмо нашли инвеститора за изградњу ресторана, јер, у сезони, туристи би волели да имају место где би могли да нешто поједу и попију”, навео је он.

У сусрет наредној години када Рудник слави 100 година од када је проглашен за ваздушну бању, каже како верује да успешне године за планину тек долазе.

„Срећан сам јер смо за 15 година на Српском Холивуду направили дестинацију која је место породичног окупљања. На Руднику се следеће године завршавају радови на два отворена базена, ускоро и радови на Визиторском центру тако да оно најбоље следи”, закључио је Јаковљевић.

ТопПрес/ ГЗС, РИНА