Индустријска производња у Србији била је у јануару ове године за 2,6 посто мања у односу на јануар 2021, док је у односу на прошлогодишњи просек пала за 12,3 одсто, према подацима Републичког завода за статистику.

Према саопштењу РЗС-а, у јануару је на годишњем нивоу забележен пад у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација од 18,7 посто, и у прерађивачкој индустрији за 0,8 проценарта, док је у рударству регистрован раст од 30,6 одсто.

Подаци о индустријској производњи показују да је јануарска производња трајних производа за широку потрошњу пала за 18,6 посто у поређењу са истим месецом лани, док је производња енергије опала за 17,6 одсто.

С друге стране, производња нетрајних производа за широку потрошњу је била већа на годишњем нивоу за 1,2 процента, производња интермедијарних производа, осим енергије, порасла је за 10,3 одсто, а капиталних производа за 16,4 процента међугодишње.

Највећи утицај на пад индустријске производње у јануару 2022. на годишњем нивоу имали су производња електричне енергије, производња кокса и деривата нафте, експлоатација угља, прерада дрвета и производи од дрвета, осим намештаја, и производња електричне опреме.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска прозводња у јануару је пала у односу на децембар за 3,4 посто, при чему је прерађивачка забележила пад од 2,7 процената.

У односу на просек у 2021. години, јанураска индустријска производња је укупно пала за 2,3 одсто, а прерађивачка за 1,9 посто, према десезонираним подацима, наводи се у саопштењу РЗС-а.

ТопПрес/ Извор: Танјуг