Илустрација (pixabay.com)

Индустријска производња у Србији пала је у јануару 2019. године за 5,5 одсто на годишњем нивоу, објавио је данас Републички завод за статистику.

Јануарска индустријска производња је у односу на просек 2018. године мања за 12,2 процента.

Највећи утицај на пад индустријске производње у јануару, у односу на исти месец 2018., имале су производња електричне енергије, прехрамбених производа, хемикалија и хемијских производа, производа од неметалних минерала, прерада дрвета и производи од дрвета, осим намештаја.

Посматрано по секторима, рударство је у јануару пало за 11 процената на годишњем нивоу, снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација за 9,5 одсто, док је прерађивачка индустрија опала за 3,6 посто.

Производња трајних производа за широку потрошњу је пала за 9,2 одсто у односу на јануар прошле године, интермедијарних производа, осим енергије, за 7,4 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 6,0 процената и енергије за 5,2 посто.

Раст је једино остварен у производњи капиталних производа за 2,2 процента.

На месечном нивоу, у јануару је према десезонираним подацима индустријска производња порасла за 4,8 одсто, при чему је прерађивачка индустрија забележила раст од 6,3 процента.

У односу на просек 2018. године, индустријска производња је према десезонираним подацима опала за 1,3 посто, док је прерађивачка повећана за 0,3 процента.

ТопПрес/ Извор: Танјуг