Индустријска производња порасла прошлог месеца 2 одсто на годишњем нивоу

Индустријска производња порасла прошлог месеца 2 одсто на годишњем нивоу

Индустријска производња у Србији је порасла у априлу за 2,0 одсто у односу на исти месец 2021. године, а у односу на прошлогодишњи просек је повећана за 1,5 процената.

Према данашњим подацима Републичког завода за статистику, српска индустрија је у периоду јануар–април текуће године забележила раст од 1,9 одсто на годишњем нивоу.

Годишњи раст производње је у априлу забележен у сектору рударства за чак 49,3 посто, док је пад регистрован у прерађивачкој индустрији за 0,1 проценат и снабдевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији за 7,8 одсто.

Производња интермедијарних производа, осим енергије, порасла је у посматраном месецу за 9,7 посто међугодишње, а капиталних производа за 1,7 одсто.

С друге стране, производња енергије је опала за 1,5 процената у односу на април прошле године, а пали су и производња нетрајних производа за широку потрошњу за 2,5 посто, трајних производа за широку потрошњу за 5,8 процената.

Највећи утицај на раст индустријске производње у априлу на годишњем нивоу имали су: експлоатација руда метала, производња кокса и деривата нафте, производња машина и опреме, производња осталих саобраћајних средстава и производња пића.

Укупна априлска индустријска производња је у односу на март, према десезонираним подацима, пала за 2,3 посто, при чему је прерађивачка забележила пад од 4,4 процента.

У односу на просек у 2021. години, укупна индустријска производња у априлу показује раст од 4,8 одсто, прерађивачка раст од 4,2 одсто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI