Фото: ИнфоКГФото: ИнфоКГ

Када је 1883. године покренута мисија Римокатоличке цркве у Србији, организовани су пасторални центри, у Крагујевцу је 1923. основана Жупа, а две године касније почиње са радом Црква Светог Јосипа, најстарија католичка црква у Србији, ван Београда. Београдска надбискупија покренула је иницијативу за реконструкцију тог објекта или изградњу нове цркве.

Терезу Шаранац из Пољске је у Крагујевац довела љубав. Ту је основала породицу и стекла пријатеље са којима, више од четири деценије, присуствује свакој служби у Цркви Св. Јосипа.

„Када дођете у туђу земљу, вама је све некако туђе, другачије, ни језик не знате, ништа“, истиче Тереза. „Ово је ипак био неки начин, неко смирење, нека духовност.“

Црква је смештена у простору некадашње болнице. То је уједно и простор за молитву и жупников стан, напуклих зидова и оронуле фасаде,који не може да задовољи све потребе верника.

Стару зграду је теже реновирати, подсећа жупник Стјепан Винојчић. „Не знају се ни темељи какви су. Зуб времена је учинио своје. Била би скупља реконструкција, него саградит нешто ново.“

Иницијатива за подизање нове цркве постојала је и раније, јер је објекат у Крагујевцу у најлошијем стању. У складу са урбанистичким плановима и град жели да нађе најбоље решење.

Слажемо се да би требало реконструисати и са аспекта слике града која би у знатној мери била побољшана, али и католичких верника“, каже Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца.

Марија Стефановић из Крагујевца сматра да није довољно само да буде преправљена него да буде стварно нешто лепо, „нешто у шта улазиш стварно као у Божји храм“.

„Волела бих да то доживим, не само ја него и моји драги којису поред мене“, каже Гордана Момировић, „да они ипак уђу у нову цркву.“

Жупа Светог Јосипа у Крагујевцу покрива Шумадију и околину, у којој према званичном попису живи више од 700 католика. Жеља им је да у новој цркви имају дворану за веронауку и Каритас центар који помаже људима без обзира на њихову верску и националну припадност.

ТопПрес/ Извор: РТС