foto-pixabayfoto-pixabay

Ускоро се очекује нова позитивна листа лекова на којој ће се наћи иновативни лекови за хроничну лимфоцитну леукемију, хепатитис Ц и карцином дојке, најавила је в. д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

Сања Радојевић Шкодрић је појаснила да су се савремени терапијски протоколи развијали убрзано, а да је постојао дисконтинуитет у стављању иновативних лекова на позитивну листу.

„Сада је направљено неколико убрзаних корака. Централна комисија за лекове заседа сваког месеца, фармацеутским компанијама је омогућено да подносе захтеве континуирано, а не једном годишње“, рекла је Радојевић Шкодрићева на скупу о иновативним лековима.

Појаснила је да ће се са резултатима рада Централне комисије излазити квартално и да се ускоро очекује нова листа лекова.

Како каже, успостављена је стална комуникација републичких стручних комисија, удружења пацијената, РФЗО, министарства, фармацеутскух компанија.

Фонд ће, наглашава, задржати и унапредити партнерски однос са здравственим установама, фармацеутским компанијама у сарадњи са Министарством здравља.

„Надам се да ћемо увести што већи број иновативних лекова у складу са одлуком струке. Уочили смо да су пацијентима осим иновативних лекова потребне и бројни дијагностичке процедуре, алализе, тестови и интензивно радимо да се и то обезбеди“, појаснила је Радојевић Шкодрићева.

Државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић истакао је да су после после паузе од пет година, где ниједан иновативни лек није стављен на позитивну листу, министасратво и РФЗО увели 23 савремена лека.

„Настојимо да у оквиру постојећих финасијских средстава обезбедимо иновативне лекове. На предлог републичких стручних комисија Централна комисија РФЗО заседа и доноси одлуку о увођењу савремене терапије“, појаснио је Махмутовић.

Истиче да је Централна комисија донела низ закључака и да се могу очекивати врло брзо за поједине области иновативни лекови, а да су неке дегенеративне и аутоимуне болести стављене на приоритетну листу.

Директор Удружења произвођача иновативних лекова ИНОВИА Бојан Тркуља нагласио је да позитивна листа није редовно обнављана иновативним лековима и да је држава у последњих неколико година одлучила да направи позитивне кораке у том правцу.

„Са тренутним нивоом финансирања неће бити могуће повећати доступност иновативних лекова, али ако пронађемо додатне начина финансирања омогућићемо нашим пацијентима да се лече лековима који су револуционарни, ефикасни и најбољи у овом моменту“, рекао је Тркуља.

Појашњава да је на представницима струке да кажу шта је то што је приоритетно да се уведе од терапије на позитивну листу и подсећа да су фармацеутске компаније поднеле 180 захтева за стављање иновативних лекова на листу.

„Наша струка може јасно да одреди шта је оно што је приоритетно што би могло да иде већ ове године, шта би могло да сачека за следећу или 2020. годину“, закључио је Тркуља.

ТопПрес/ Извор: Танјуг