Епидемијска ситуација је под контролом, јер је број заражених у односу на број тестираних и даље око један посто, али се многи понашају као да короне нема и не поштују превентивне мере, изјавио је данас помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

Стаменковић је рекао да су инспекцијске службе на терену свих ових дана, али и најавио да ће од сутра бити много интензивнији надзор инспекције.

„Нови талас је близу или је можда већ ту, а ту је и делта сој, који се много брже шири. Још смо далеко од колективног имунитета и још смо даље од довољно вакцинисаних младих људи“, казао је Стаменковић за РТС.

Према његовим речима, надзор је прилагођен свим обавезама након ублажавања мера.

„Противепидемијске мере су приоритет. Број надзора је нешто другачији и број прекршајних налога је био много мањи, него што је био до маја – 50 посто мање прекршајних налога је изречено. У току јуна је било 11 забрана“, рекао је Стаменковић.

Према његовим рецима, у току јула није било ниједне забране са терена.

„Надзори, предузете, изречене мере, можда нису права слика стања ствари на терену, с обзиром на велико опуштање. Од сутра Радна група сигурно даје посебну нову инструкцију за много, много интензивнији надзор по питању спречавања ширења ковида-19“, казао је Стаменковић. ТопПрес/ Извор: Танјуг