foto pixabay.comfoto pixabay.com

За време васкршњих празника, а услед повећаног промета хране животињског порекла, ветеринарски инспектори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде спроводиће ванредне контроле свих места на којима је у промету храна животињског порекла.

Контрола ће се вршити у 25 округа Србије, са посебним освртом на места на којима се у празничне дане очекује већа понуда и потражња, кажу из Управе за ветерину.

Што се тиче јаја која се продају у објектима за промет на мало и зеленим пијацама, ветеринарска инспекција контролисаће порекло, спровођење дијагностичких испитивања јаја, параметара безбедности хране, услове чувања, складиштења и излагања продаји, рокове употребе, као и декларисање.

Из Управе за ветерину додају да је, за време 1.200 редовних и ванредних инспекција током првог тромесечја 2018. године у објектима за промет на мало који су ризични, утврђено 262 неусаглашености, донето 257 решења за њихово отклањање, као и поднето 119 пријава надлежним прекршајним судовима због кршења одредби Закона о безбедности хране.

У том периоду је, због небезбедности хране за потрошаче, из промета искључено и нешкодљиво уништено 1.345 килограма меса и производа од меса, 706 литара млека и производа од млека, 11.199 килограма рибе и производа од рибе и 460 јаја и производа од јаја.

Из управе апелују на потрошаче да храну купују на местима која су за то регистрована, да је прописно декларисана, али и да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији

TопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг