Инспектори ће ускоро бити на тајном задатку: Улазиће у продавнице инкогнито и ловити преваре трговаца

Инспектори ће ускоро бити на тајном задатку: Улазиће у продавнице инкогнито и ловити преваре трговаца

Трговци ће ускоро морати да смање број превара и обмана, јер ће их по продавницама тајно ловити инспектори.

У Закон о инспекцијском поступку, који је јуче стигао у Скупштину, уводи се могућност прикривене куповине која ће омогућити инспекторима да инкогнито уђу међу рафове и пазаре као тајни купци.

Овај метод инспекцијског рада заступљен је у свету, али се код нас до сада није примењивао.

– Прикривена куповина се користи у случају основане сумње да лице обавља делатност као нерегистровани субјекат, или да не издаје рачун, ако се на други начин не могу обезбедити потребни докази или би то било значајно отежано – стоји у Предлогу закона који је под хитном поступку стигао пред Скупштину.

Прикривена куповина се обавља без претходног обавештавања трговца или угоститеља и без предочавања службене легитимације и налогаУ склопу прикривене куповине, инспектор је овлашћен да путем непосредног опажања прикупља доказе и податке корисне за утврђивање чињеничног стања – стоји у Предлогу закона.

Тек по обављеној куповини, он се представља и вади службену легитимацију и налог за инспекцијски надзор.

Ова мера требало би да натера трговце да почну редовно да издају фискалне рачуне, али и да не дозволе себи више „грешке“ попут лажних акција, једне цене на рафу, друге на каси и осталих превара и обмана на које свакодневно наилазимо током куповине.

Новине које Закон о инспекцијском надозру доноси су између осталог, увођење мешовитог инспекцијског надзора у предузећима и давање фирмама могућности да признају прекршаје, што омогућава блаже санкције. Фирме ће моћи саме да се јаве инспектору и кажу да су направиле прекршај.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Г. Авалић