Инспектори од сад и „анонимно“ у контроли туристичких агенција

Инспектори од сад и „анонимно“ у контроли туристичких агенција

Депозит за отварање туристичких агенција, могућност да се туристички инспектор појави анонимно као купац аранжмана и одузимање лиценци за рад туристичкој агенцији којој се два пута у једној години забрани рад новине су данас донетог Закона о туризму.

Поред досадашње обавезе гаранције туристицким агенцијама уводи се и депозит као услов за добијање лиценце, а државни секретар у Министарству трговине, телекомуникација и туризма Мирослав Кнежевић каже за Тањуг да се ова обавеза уводи „како не би могла тек тако да се отвори туристичка агенција без икаквог капитала“.

– Усклађивањем нивоа депозита и гаранција имаћемо већи степен заштите наших путника, јер у случају да додје до већих штета нама је циљ да направимо баланс између вредности продатих аранжмана и онога што може надоместити ту вредност у случају да не додје до реализације путовања – објаснио је Кнежевић.

Законом о туризму тако се ствара основ да се убудуће туристичке агенције организатори путовања разврстају у категорије, у односу на број путника и вредност аранжмана, објашњава он и додаје да ће све бити уређено правилником на чијој изради ће радити радна група која ће бити формирана у наредних десетак дана.

Кнежевић каже да је новим законом додатно уведена могућост за одузимање лиценце код организатора путовања „ако у једној години дође два пута до забране рада“, а објашњава и да ће туристички инспектори при контроли моћи да наступе и као анонимни купци аранжмана.

Закон о туризму омогућава и туристички водичима да за лиценцу полажу и на знаковном језику.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI