Инстант плаћање услуга за издавање личних докумената и других услуга МУП-а може се обавити на порталу еУправе „Плати“ скенирањем NBS IPS QR кода, објавила је Народна банка Србије.

Услед наступајуће летње сезоне и повећања броја захтева за издавање личних докумената у овом периоду године, ради бржег и ефикаснијег подношења захтева на шалтерима МУП-а, грађани на порталу еУправе „Плати“ (http://plati.euprava.gov.rs/), путем Система за креирање јединствених уплатница, имају могућност инстант плаћања услуга скенирањем NBS IPS QR кода који се приказује на преузетој уплатници.

Инстант плаћањем такса и накнада скенирањем NBS IPS QR кода омогућава се да новац за свега неколико секунди буде на рачуну примаоца плаћања и одмах видљив као уплата у систему МУП-а.

Да би грађани извршили инстант плаћање такса и накнада за услуге које пружа МУП скенирањем NBS IPS QR кода, треба на порталу „Плати“ да креирају јединствену уплатницу уписујући податке који се од њих траже, преузму уплатницу одабиром опције „Преузми уплатницу“, након чега се на екрану рачунара појављује изглед уплатнице с приказаним NBS IPS QR кодом.

Такође, користећи апликацију мобилног банкарства своје банке, треба да изаберу функцију „ИПС скенирај“ и скенирају приказан NBS IPS QR код, након чега се отвара попуњен налог за пренос с подацима из тог кода и једноставно изврше плаћање.

Ако у апликацији постоји опција „хитно“, да би се налог извршио као инстант плаћање, потребно је одабрати ту опцију пре извршења плаћања, а ако не постоји, то значи да се сви налози за пренос извршавају као инстант плаћања.

Плаћање скенирањем NBS IPS QR кода је сигурно, брзо и једноставно и не захтева од корисника да оставља личне податке о свом инструменту плаћања на порталу „Плати“, нити подношење папирних потврда од банака о извршеном плаћању.

Инстант плаћањем скенирањем NBS IPS QR кода смањују се и потребе за рекламацијама о извршеним плаћањима и избегава потенцијално дуплирање уплата, наводи се на сајту НБС.

ТопПрес/ Извор: Танјуг