Смедеревска Паланка – Институт Гоша из Смедеревске Паланке успео је, после успешне приватизације пре две године, не само да сачува дугогодишњи углед у земљи и иностранству и стабилизује пословање, већ је добио и савремену опрему и припрема се да, по први пут, започне и сопствену производњу, открива директор Мирко Личина.

У изјави за Танјуг додаје да још не може да каже о каквој производњи је реч, али да ће то свакако бити веома тражен производ на тржишту, који ће допринети јачању српске привреде.

„Наш циљ је да, поред услуга које сада пружамо, кренемо и у производњу. Надамо се да ћемо ускоро започети и тај део и интензивно радимо на томе. То ће бити један од веома тражених производа на нашем и светском тржишту“, истакао је Личина.

Институт Гоша се, иначе, бави научно-истраживачким и развојним пословима у области природних и техничко-технолошких наука, као и обуком заваривача, инжењера, технолога и контролора заваривања по највишим стандардима.

Упркос томе што је Смедеревску Паланку у претходном периоду обележио период пропадања великог привредног система Гоша, Институт је успео не само да се извуче и чврсто стане на ноге, већ и да прошири пословање.

Институт је укључен и у систем дуалног образовања са 18 школа, па из њега излазе врхунски обучени млади људи, који могу било где да се запосле.

Личина указује да Институт Гоша постоји око пет деценија и да је данас, захваљујући својим стручњацима, али и новом власнику, фирми Millennium Team, која је уложила средства у ширење његових капацитета, ангажован на важним пројектима у земљи, међу којима је и изградња наставка гасовода Турски ток кроз Србију.

„Millennium Team се бави и инсталацијама гасовода и топловода, ми их допуњујемо, али радимо и широм Србије и нема дела металског комплекса где нисмо присутни. Радимо са великим системима, као што су НИС, ЕПС, Србијагас и другим“.

Због тога и не чуди што компаније из земаља ЕУ траже од својих радника да прођу обуку у Институту Гоша и што су тренутно на обући заваривачи Драган и Дарко Димитријевић, отац и син из Крагујевца, које је словеначка фирма послала у Гошу да прођу обуку, како би могли да раде у нуклеарној електрани Кршко.

У радионици, где се врши обука, затекли смо младе, али и старије људе, који са ентузијазмом уче од најбољих стручњака у земљи, а сви имају један циљ – да постану врхунски мајстори и себи обезбеде квалификацију за веома тражен и добро плаћен посао.

Међу њима је и Дарко Димитријевић стар 30 година, који каже да тренутно учи аргонско заваривање.

„Треба да завршим обуку и онда имам посао у електрани Кршко у Словенији. Они су чули за ‘Гошу’, да је добра школа, пошто је доста наших људи који раде у Словенији ту било на обући“.

Милан Проколаб, руководилац Центра за образовање у заваривању у Институту каже да је велико интересовање за обуку, пошто је то је једно од најтраженијих занимања, а пре свега због велике потражње и што се добро плаћа.

На обуку долазе људи самоиницијативно или их шаљу фирме где већ раде или где имају обећан посао.

Институт има изузетно велику традицију, искуство и квалитет у обуци заваривача, истиче Проколаб.

Ту обуку прође годишње између 500 и 600 људи који могу себи за веома кратко време да обезбеде посао и добру плату.

Помоћник директора и руководилац сертификационог тела Златан Милутиновић каже да су они независно тело у оквиру Института Гоша и да сви који прођу обуку могу код њих да добију сертификат: заваривача, лемиоца и заваривача пластике, с обзиром да су акредитовани код Акредитационог тела Србије.

Издамо годишње између 700 и 1.000 сертификата, који су признати свуда у свету, додаје Милутиновић.

„Радимо сертифкацију заваривача за челик, алуминијум, цирконијум, бакар, никл, титанијум, ручне поступке заваривања топљењем, оператере заваривања и радимо сертификацију лемиоца и завариваче пластике.

Када је реч о осталим сегментима пословања института, Личина истиче да институт успешно послује, са циљем да се што боље пласира и на међународно тржиште.

„Институт Гоша потекао је из великог система Гоша холдинг корпорације, основан је 1971. године, тако да имамо дугогодишњу традицију и искуство. Данас је институт приватна фирма, успешно приватизована од стране фирме Милленниум Теам, који је успешна компанија. Испоштовали су све што је институт очекивао, а у људске и материјалне капацитете инвестирали су и више него што су били обавезни“.

Институт тренутно има 52 запослена, али се њихов број стално увећава, пошто фирма бележи раст.

„Хиљаде и хиљаде људи је код нас прошло обуку заваривача, с обзиром да имамо за то највећи капацитет, пошто 60 људи може истовремено да буде на обуци“, каже Личина и додаје да се спроводе пројекти обуке у сарадњи са ГИЗ-ом и Министарством омладине и спорта.

Институт има четири акредитоване лабораторије које су осавремљене и раде по новим методама, а поједине методе се, кажу запослени, раде први пут у Србији.

„Људи у Millennium Team – у разумели су наше потребе и циљеве. Постојимо већ око 50 година и надамо се да нам је будућност загарантована“, рекао је Личина истичући да је заиста био добар потез што је Milenijum Tim постао власник Института Гоша.

Лабораторије института су: механичко-металографска, хемијска, лабораторија за испитивање без разарања и метролошка лабораторија, а директор Завода за испитивање и контролу у институту Радослав Обрадовић наводи да лабораторије имају модерну опрему и да могу да задовоље све захтеве клијената.

Иако се лабораторије налазе у старим објектима, запослени кажу да сада имају савременију опрему и задовољни су условима за рад.

Тако Саша Рашковић, руководилац лабораторије за испитивање без разарања објашњава да се на терену испитују заварени спојеви и да се снимања врше радиографијом, ултразвуком, магнетним честицама, течним пенетрантима…

„Од када смо приватизовани, доста је уложено у опрему. Требало би још нека опреме да се набави, али сам изузетно задовољан и овом опремом. Док нисмо били приватизовани, били смо били у проблему и са новцем и опремом и некако састављали крај с крајем, али је сада све кренуло на боље“, рекао је Рашковић.

Руководилац метролошке лабораторије Оливера Илић истиче да је то прва лабораторија у Србији акредитована за еталонирање мерила дужине и угла и да могу, на пример, дужину да измере до стотог дела микрометра.

Милорад Кочић, руководилац механичко – металографске лабораторије каже да се ту испитује тврдоћа материјала и заварених спојева са разарањем, као и физичко – механичке особине материјала.

Љиљана Поповић, руководилац хемијске лабораторије, наводи да се ту на класичан начин, тзв. мокрим путем, врше хемијска испитивања грађевинског материјала, челика, алуминијума, бронзе…

Додаје да сада сви траже брзе резултате и да могу да их добију у Институту, али да је, ипак, најсигурније споро испитивање класичном методом, што траје пар дана. Ипак, каже, резултати су поузданији и користи се када су у питању арбитраже или нека дилема, сумња у неки резултат и слично.

Иначе, компанија Millennium Team у оквиру своје основне делатности бави се изградњом хидротехничких објеката, инфраструктурних објеката – саобраћајница, железница, гасовода, топловода, специјалним радовима, консалтингом и грађевинским инжењерингом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг