Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Институт за повртарство у Смедеревској Паланци био је најстарији институт за повртарство у бившој Југославији
Вести

Институт за повртарство у Смедеревској Паланци био је најстарији институт за повртарство у бившој Југославији

31
Смедеревска Паланка –  Институт за повртарство у Смедеревској Паланци био је најстарији институт за повртарство у бившој Југославији а један је и од ретких института на Балкану који се профилисао искључиво за одређену грану пољопривредне производње, поврће. Данас са преко 170 признатих сорти и хибрида, од који се 40 налази и на листи Европске Уније, успешно осваја и домаће и инострано тржиште.

Институт за повртарство у Смедеревској Паланци познат је како по дугој традицији старој 77 година, тако и по великом броју признатих сорти и хибрида повртарских култура. Поред семенске производње Институт се бави и производњом расада што је утицало и на сам крај који је у овом делу Шумадије управо познат по повртарству.

“У овом објекту се ради и производња расада паприке, парадајза и краставаца који традиционално радимо вец дуги низ година, а такође смо приметили да се људи полако враћају нашим старим, добро познатим сортама. Селекцијом паприке се бавим вец 27 година. Најновија призната сорта ове године која це и бити у продаји је моравска лепотица. Ради се о паприци у типи капија, подсећа на куртовску, с тим што је плод знатно дужи и тежи и оно сто је чини посебном је свакако висок садржај суве материје, тако да има мало воде и топло је препоручујем свим прозивођачима који желе добар и квалитетан ајвар”, рекао је Дејан Цвикић руководилац одељења за агротехнику и физиологију поврћа.

Примећено је да се домаћи произвођачи поврћа све више враћају старим сортама. Ипак поред старих Институт може да се похвали и новим квалитетним сортама.

“Тренутно се налазимо у једном од пластеника где радимо семенску производњу купуса сорте рубин. Ради се о црвеном купусу који је ето опет угледао светлост дана и почиње да се у све већој мери тражи то семе. Такође бих напоменуо и нову сорту купуса која се зове захар. Ради се о купусу који има висок садржај шећера тако да га препоручујемо за кишељење”, казао је Цвикић.

Производна година успешно је завршена а семена из 2022. године добила су оцену високог квалитета.

“Што се тиче саме лабораторије овде се испитује квалитет семена. Квалитет семена одређује више параметара а ту спадају клијавост, енергија клијања, чистоћа, маса семена, здравствена исправност семена као и влага семена. Радимо наравно и даље испитивања јер ми морамо да вршимо континуитет испитивања семена током целе године јер је семе врло карактеристично, поготову ти биохемијски процеси јер клијавост може да падне и за три, четири, пет дана тако да ми морамо стално да радимо испитивања тог нашег семена и свих биљних врста да бисмо могли да станемо иза квалитета”, констатује Јелена Дамјановић руководилац лабораторије за истраживање семена.

“Ми имамо најширу палету повртарских култура и до сада је признато негде око 170 сората и хибрида паприке, парадајза, купуса, роткве, ротквице, пасуља, грашка, бораније и других повртарских култура. Управо смо по томе и најпознатији. Ми пласирамо наше семе не само на тржиште Србије вец и у све земље у окружењу. Имамо скоро 40 сорти и хибрида које су признате и налазе се на листи Европске Уније тако да је то стварно један велики потенцијал нашег Института”, закључио је Ненад Ђурић директор Института за повртарство у Смедеревској Паланци.

Семена Института за повртарство у Смедеревској Паланци на домаћем тржишту заузимају и више од 50 одсто укупне продаје. Ове године стручњаци из Института планирају да удвоструче семенску производњу чиме ће се повећати извоз, а у плану су и нова тржишта попут Марока, Азербејџана и Ирана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup