Фото: ТопПрес
Смедеревска Паланка –  Институт за повртарство у Смедеревској Паланци био је најстарији институт за повртарство у бившој Југославији а један је и од ретких института на Балкану који се профилисао искључиво за одређену грану пољопривредне производње, поврће. Данас са преко 170 признатих сорти и хибрида, од који се 40 налази и на листи Европске Уније, успешно осваја и домаће и инострано тржиште.

Институт за повртарство у Смедеревској Паланци познат је како по дугој традицији старој 77 година, тако и по великом броју признатих сорти и хибрида повртарских култура. Поред семенске производње Институт се бави и производњом расада што је утицало и на сам крај који је у овом делу Шумадије управо познат по повртарству.

„У овом објекту се ради и производња расада паприке, парадајза и краставаца који традиционално радимо вец дуги низ година, а такође смо приметили да се људи полако враћају нашим старим, добро познатим сортама. Селекцијом паприке се бавим вец 27 година. Најновија призната сорта ове године која це и бити у продаји је моравска лепотица. Ради се о паприци у типи капија, подсећа на куртовску, с тим што је плод знатно дужи и тежи и оно сто је чини посебном је свакако висок садржај суве материје, тако да има мало воде и топло је препоручујем свим прозивођачима који желе добар и квалитетан ајвар“, рекао је Дејан Цвикић руководилац одељења за агротехнику и физиологију поврћа.

Примећено је да се домаћи произвођачи поврћа све више враћају старим сортама. Ипак поред старих Институт може да се похвали и новим квалитетним сортама.

„Тренутно се налазимо у једном од пластеника где радимо семенску производњу купуса сорте рубин. Ради се о црвеном купусу који је ето опет угледао светлост дана и почиње да се у све већој мери тражи то семе. Такође бих напоменуо и нову сорту купуса која се зове захар. Ради се о купусу који има висок садржај шећера тако да га препоручујемо за кишељење“, казао је Цвикић.

Производна година успешно је завршена а семена из 2022. године добила су оцену високог квалитета.

„Што се тиче саме лабораторије овде се испитује квалитет семена. Квалитет семена одређује више параметара а ту спадају клијавост, енергија клијања, чистоћа, маса семена, здравствена исправност семена као и влага семена. Радимо наравно и даље испитивања јер ми морамо да вршимо континуитет испитивања семена током целе године јер је семе врло карактеристично, поготову ти биохемијски процеси јер клијавост може да падне и за три, четири, пет дана тако да ми морамо стално да радимо испитивања тог нашег семена и свих биљних врста да бисмо могли да станемо иза квалитета“, констатује Јелена Дамјановић руководилац лабораторије за истраживање семена.

„Ми имамо најширу палету повртарских култура и до сада је признато негде око 170 сората и хибрида паприке, парадајза, купуса, роткве, ротквице, пасуља, грашка, бораније и других повртарских култура. Управо смо по томе и најпознатији. Ми пласирамо наше семе не само на тржиште Србије вец и у све земље у окружењу. Имамо скоро 40 сорти и хибрида које су признате и налазе се на листи Европске Уније тако да је то стварно један велики потенцијал нашег Института“, закључио је Ненад Ђурић директор Института за повртарство у Смедеревској Паланци.

Семена Института за повртарство у Смедеревској Паланци на домаћем тржишту заузимају и више од 50 одсто укупне продаје. Ове године стручњаци из Института планирају да удвоструче семенску производњу чиме ће се повећати извоз, а у плану су и нова тржишта попут Марока, Азербејџана и Ирана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг