Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић разговарала је данас са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амиром Абдолахианом о могућностима унапређења сарадње у области пољопривреде и подизања нивоа робне размене пољопривредно-прехрамбених производа. Иранска страна је показала највише интересовања за увоз семенских производа, уљарица, кукуруза и меса из Србије.

Танасковић је подсетила на традиционално добре билатералне односе Србије и Ирана и још једном захвалила на принципијелној позицији Ирана о непризнавању једнострано проглашене независности Косова“.

Танасковић је навела да је пуно пољопривредних производа потенцијално предмет сарадње две земље, као и да је у претходном периоду одржано више састанака на ту тему.

Разговарало се и о заједничким инвестицијама у области производње механизације, семена и сточне хране, навела је Танасковић и изразила наду да ће се и српске јабуке и малине, као и остало воће, што пре наћи на иранском тржишту.

Танасковић је указала да је успостављена стална комуникација између надлежних служби две земље које раде на усаглашавању сертификата и других захтева везаних за ветеринарске и фитосанитарне услове.

Ирански министар иностраних послова је нагласио да тема пољопривреде има велики значај за сарадњу две земље, као и да је дугачка листа могућности и производа за међусобну сарадњу.

Шеф иранске дипломатије је пренео министарки Танасковић поздраве њеног иранског колеге, министра пољопривреде и упутио јој позив да посети Иран.

ТопПрес/ Извор: Танјуг