Пријава за додатних 20 евра државне помоћи грађанима почела је данас, а министар финансија Синиша Мали је најавио да ће исплата те помоћи почети 7. децембра пензионерима, корисницима социјалне заштите и особама које издржавају казне, док ће 8. и 9. децембра 20 евра добити и остали грађани.

Објаснио је да данас почиње пријава за додатних 20 евра за све грађане који се нису пријавили за претходну помоћ, док сви који су добили по 30 евра у мају и новембру не морају да се пријаве.

Напоменуо је, гостујући на РТС, да се смиривање инфлације, која је према пројекцијама на горњој граници, очекује у другом кварталу следеће године.

„Ми смо ову пријаву отворили за оне који су у међувремену постали пунолетни, који су добили држављанство, пребивалиште, који су се предомислили да, ипак, хоће да добију део помоћи од државе. Ја сам у осам сати добио информацију да се 3.500 грађана пријавило за ову помоћ“, казао је Мали.

Наводи да је држава укупно уложила осам милијарди евра да помогне нашој привреди и грађанима.

„Свако обећање које смо дали исплатили смо и испунили смо и у дан и у динар. Зато имамо планирану и пројектовану стопу раста од преко седам одсто за ову годину, а с друге стране смо сачували макроекономску стабилност“, навео је Мали.

Додао је да ће удео јавног дуга Србије у бруто друштвеном производу бити 58,2 одсто, што је, како је навео, испод нивоа Мастрихта од 60 одсто.

„У доба кризе држава се показала, реаговала, показала да је озбиљна, да је стабилна и ми смо нашу привреду спасли“, рекао је Синиша Мали и додао да је макроекономска стабилност највећа помоћ привреди.

На питање да ли га брине инфлација, која ће, према пројекцијама, бити на горњој граници од четири одсто, Мали је истакао да ММФ и друге институције кажу да ће се инфлација смирити у другом кварталу следеће године.

„То је инфлација која је подстакнута понудом, увезена је споља због цене енергената, због свих прекида у ланцима снабдевања који су изазвани ковидом 19. Дакле, ми очекујемо смиривање на том пољу“, навео је Мали.

Говорећи о конкретним пакетима помоћи грађанима, Мали је навео да их у овом тренутку нема, али да није рекао да их неће бити.

„Пратимо ситуацију, гледамо шта се дешава када је ковид у питању, када је, поготову, енергетска криза у питању и оно што је за мене најважније, за буџет за наредну годину, ви имате у том буџету повећање плата у јавном сектору за 7,3 одсто, седам одсто за све запослене, осам одсто за оне који су у војсци…“, рекао је Мали.

Подсетио је и на повећање пензија по швајцарској формули за 5,5 одсто, као и на то да ће пензионерима бити исплаћено додатних 20.000 динара, чиме ће повећање износити 11,2 одсто.

„Имамо и повећање минималне зараде од 9,4 одсто. Минимална зарада од 1. јануара иде на преко 35.000 динара, 300 евра, тако да са те стране то је подршка грађанима и животном стандарду грађана“, казао је Мали.

Министар је навео да је буџетом предвиђено више од 480 милијарди динара за капитална улагања, за аутопутеве, улагање у болнице и школе.

„То је наша подршка привреди у смислу подстицаја развоја који ми као држава дајемо и то се показало као најважнија и успешна политика с обзиром да очекујемо ове године раст од преко седам одсто нашег БДП-а“, рекао је Мали.

Говорећи о расту за идућу годину, Мали је рекао да су предвидели 4,5 одсто, али је напоменуо да су увек конзервативни када су те процене у питању.

„За ову годину смо пројектовали шест одсто, биће преко седам. Европска комисија је подигла своје прогнозе да ћемо уместо 5,3 расти 6,7. То су потврдили и ММФ и Светска банка. Дакле, Србија побеђује у економији, Србија остварује никада више стопе раста упркос великој глобалној кризи изазваној ковидом 19, што показује и озбиљност, али на крају крајева и правичност наше економске политике“, истакао је министар Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг