Beograd, 23. oktobra 2018.- Ministarka bez portfelja zaduzena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukic Dejanovic (na slici) govori na 18. Ekonomskom samitu Srbije. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Сва дуговања мајкама, породиљама и трудницама због кашњења давања по Закону о подршци породици са децом биће исплаћена до краја године, изјавила је вечерас министарка задужена за демографску и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и најавила да ће тај Закон у циљу побољшања бити поново пред посланицима за неколико месеци.

„Од 1. јула сва финансијска давања иду мајци, породиљи, трудници, све што је раније из административних и других разлога каснило исправља се, све што финансијски није добијано месец за месец или је каснило два до три месеца биће исплаћено свакој жени до краја године и чим то финансије омогуће“, рекла је Ђукић Дејановић у Скупштини Србије одговарајући на питања посланика.

Према њеним речима, посланици ће највероватније крајем године или почетком наредне имати прилику да расправљају о допунама и изменама Закона о финансијској подршци породици са децом.

„Измене и допуне не могу бити производ жеља већ морају бити засноване на равнотежи између тенденција владе да пронаталитетна политика буде приоритет државе а у складу са могућностима“, рекла је она.

Према њеним речима, сви морају да буду свесни и да ће тај Закон морати да се поправља у складу са поправљањем материјалног статуса државе.

„Мораћемо да одвајамо све више стимулативних и финансијских средстава у циљу подршке родитељству, за подизање репродуктивног знања …. „, изјавила је она.

Министарка је оценила да је можда некада било и бољих мера, као што је посланик навео, али је додала да мора да се зна да никада није било већег обухвата грађанки обухваћених том мером.

Давања за стимулацију популационе политике никада у Србији нису били већа него сад, рекла је она и додала да је истина да је у имплементацији Закона било нејасноћа.

„Влада је управо због нејасноћа и тенденција да ово буде Закон који ће се најчешће мењати формирала комисииу са представницима министарства, секретријата, статистике и за дечију заштиту која дневно прати примену закона“, рекла је она.

Додала је да мора да се зна да постоји разлика између социјалне и популационе политике, која не прави разлику у социјалном статусу мајке.

ТопПрес/ Извор: Танјуг