thinkstockthinkstock

Исплата одштете за имовину одузету у Другом светском рату требало је да почне 15. децембра, али је Изменама Закона о враћању одузете имовине и обештећењу, који је стигао у скупштинску процедуру, предвиђено да се овај рок помери за још три године.

Рок за исплату аконтације обештећења бившим и садашњим власницима којима није могуће вратити имовину у натури још једном је померен и почеће 15. децембра 2021. године.

Највећи проблем је то што и даље нису утврђени коефицијенти по којима ће се исплаћивати имовина коју је немогуће вратити у натури. Када надлежни утврде коефицијент, нпр. 15 или 20, а Влада га усвоји, то значи да ће стари власници или њихови наследници моћи да добију 15 или 20 одсто од укупне вредности онога што им је одузето.

Највећи број захтева за враћање одузете имовине и обештећење поднет у 2014. години, и то преко 45.000 захтева, што са захтевима поднетим у 2012. и 2013. години износи преко 74.000 поднетих захтева.
Вредност имовине која не може бити враћена у натуралном облику, према проценама Пореске управе износи 13,6 милијарди евра. За обештећење је законом предвиђен износ од две милијарде евра.

По одредбама овог закона укупно обештећење по власнику одузете имовине може бити највише пола милиона евра. Исто ограничење, на 500.000 евра, важи и у случају да један власник остварује право по основу одузете имовине више бивших власника.

До сада је наследницима и бившим власницима враћено 6.424 станова, зграда и пословних простора, више од 300 хектара неизграђеног градског грађевинског земљишта, затим скоро 35.000 хектара пољопривредног земљишта, као и око 5.500 хектара шума и шумског земљишта.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Г. Авалић