Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да исплата премија за млеко за трећи квартал стартује у понедељак, и да ће све субвенције бити исплаћене до краја године.

За РТС она је поручила да је буџет Министарства пољопривреде никада већи, та да 62 милијарде динара иде на подстицаје у овој години.

„Додатних 16,5 милијарди ће бити исплаћено на подстицаје у целости. Ми смо већ ове недеље кренули са исплатама и преко четири милијарде динара смо исплатили“, рекла је она.

Додала је да је у понедељак исплаћено млеко за други квартал, да је у уторак исплаћено гориво, у среду осигурање пољопривредним произвођачима, док су у четвртак исплаћени воћари.

“ У понедељак ћемо већ исплатити млеко за трећи квартал и могу рећи да ћемо сигурно до половине децембра утрошити скоро читав новац осим једне мере, а то је додатна мера произвођачима сунцокрета „, додаје Танасковићева.

Она је рекла да у овом тренутку за меру за сунцокрет има око 35.000 захтева.

Она је нагласила да је приоритет Министарства увођење е-Аграра, те да ће постојати критеријуми за коришћење сваке мере подршке.

„Дигитализација је неопходна у пољопривреди и уопште администрацији како би пољопривредницима олакшали живот у смислу подношења захтева, смањили чекања на шалтерима са једне стране, а са друге стране како би администрација била бржа, ефикаснија и како би они добили средства у години у којој су за та средства и аплицирали“, рекла је она.

Говорећи о стању у сточарству министарка је рекла да свакодневно добија предлоге сточара како решити кризу, али и оценила да држава и сада не улаже мало у ту производњу.

„Све ове мере које се спроводе дају приоритет нашим произвођачима и домаћој производњи и то се показало као најважније да имате све основне животе намирнице и све друге у својој земљи. Као што видите, свака држава која има своју производњу боље пролази у овом тренутку“, закључила је она.

ТопПрес/  Извор: Танјуг