Ниш – Испред Саборне цркве у центру Ниша на пролеће ће бити подигнут споменик посвећен блаженопочившем патријарху Иринеју Гавриловићу пореклом из Видове код Чачка.

 

„Израда споменика је већ при крају, имаће два и по метра и биће постављен на постаменту који ће бити висок скоро метар, испред Саборне цркве у центру Ниша, где је патријарх Иринеј био владика у Епархији нишкој од 1975. године. Споменик је дело вајара Зорана Ивановића из Београда који је победио на конкурсу, а пројекат финансира Клуб привредника града Ниша и Копнена војска Србије. Приредићемо велику свечаност после Васкрса, очекујемо да буде присутан и Патријарх Српске православне цркве Порфирије и председник Србије”, рекао је за РИНУ, Епископ нишки Арсеније који је наследио трон патријарха Иринеја у Епархији нишкој.

 

У склопу Музеја црквених старина Епархије нишке постоји део посвећен српском патријарху Иринеју где се чува његово жезло и одора као успомена на службовање Богу и народу.

 

Иначе, владика Арсеније пре две године покренуо је иницијативу да и улица поред епископије (Епархијског двора) добија име по патријарху Иринеју. Предлог је прошао скупштину али се очекује да градоначелница Ниша Драгана Сотировски да сагласност и на ову одлуку одборника.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА