Топола – Италијански пљоснати хлеб сличан нашој погачи зове се фокача, пече се на традиционални начин у рерни, али се разликује по томе што се одозго украшава поврћем и разним зачинским биљем. Да би фокача била добра тајна је у изради теста, јер споља треба да буде хрскава а унутра ваздушаста, открива нам Јелена Лазаревић из Тополе која је у својој кухињи започела израду овог италијанског специјалитета на шумадијски начин.
„Моја мама од како знам за себе меси хлеб и разне врсте пецива, из дугогодишњег искуства отишла је корак даље па прави посебне врсте хлеба које на такав начин нико у нашем крају не припрема. Учећи од ње стекла сам вештину припреме доброг ваздушастог теста па сам желела мало да експериментишем и да направим нешто посебно. Идеју да стварам мале креације на том тесту сам добила спремајући фокаче деци. Тако сам добијала све већу креативност и машту па је тесто добијало букете, кућице, натписе. Украшавање тражи пуно времена, али мене испуњава и радује то када је купац задовољан“, каже за ТопПрес Јелена Лазаревић.
За овај италијански специјалитет који је можда на први поглед најсличнији пици најважније је правилно припремити тесто. Све остало је креативност и машта која је код наше саговорнице на високом нивоу.
“ Тесто од којег се израђује је мало специфично па је баш по томе посебног укуса. Израђује се од брашна, мешавине зачина, белог лука и маслиновог уља. Затим на тесту од поврћа правим разне мотиве, сада за Нову годину ту је био Деда мраз, Снешко белић, кућице, украси, сада су за Божић били другачији симболи, у принципу у духу празника или жеље купца направим декорацију“, објашњава Јелена.
Ова вредна и креативна домаћица прве муштерије је пронашла управо у Тополи а онда је почела и продаја на пијацу четвртком. Одушевљени мирисом и укусом овог теста све више задовољних купаца се поново враћа и купује код ње а продаја је започела и путем интернета.
„Прво сам припремала мање количине и продавала четвртком на пијацу, потом су почеле поруџбине за дечје рођендане, прославе, разна окупљања па их радим преко целе седмице. Највише се траже у Београду али јављају ми се купци и из осталих крајева наше прелепе Србије“, истиче Јелена и додаје да су новогодишње фокаче највише обрадовале најмлађе купце не само укусом већ и посебним изгледом.
ТопПрес