Ивањица – Свечаном академијом „Деценија Нушићијаде” вечерас је у Ивањици почео десети фестивал културе, хомора и смеха, јединствен на нашим просторима. „Нушићијаду” је пригодним словом отворио Бранислав Нушић такорећи лично, односно глумац Милан Милосављевић који, ево, већ десето лето заредом, одевен као славни комедиограф на размеђу 19. и 20. века, шета Ивањицом и фестивалским простором, указујући се као писац „Госпође министарке”.

– За мене је велика ствар што сам постао Бранислав Нушић, за мене су три дана „Нушићијаде” црвено слово у календару и чим се ова заврши мислим о следећој. Хвала вам на свему, надам се да ће наша и ваша „Нушићијада” трајати још много, много година – поручио је Милосављевић алијас Нушић на свечаној академији пред ивањичким Домом културе.

Занимљиво је да је први пут у Ивањицу дошао баш 2010. и одмах постао Нушић, односно тродневни градоначелник места, којег још нико није сменио, није ни покушао.

Фото: ГЗС

Овогодишња приредба одвија се под паролом – „Ко тебе јадом, ти њега Нушићијадом” а основана је још 1967. али је изненада угашена 1972. године. Обновљена је 2010. и рачуна се да је током ове деценије, у време кад је читаво место претворено у једну велику позорницу, ивањицом прошло око 350.000 гостију.

Уз подсећања на минула лета, током академије оживеле су успомене да је управо у Ивањици снимана телевизијска серија „Више од игре”, по тексту Слободана Стојановића и у режији Здравка Шотре. Екипа се тих давних година сродила са мештанима, серија је премијерно приказана на нашој телевизији 1972. а домаћини су израчунали да су из бројног глумачког састава још седморица актера на животној сцени.

Један од њих је Иван Бекјарев, који је на академији добио специјално признање приредбе.

Фото: ГЗС

– Ово је прва награда коју сам добио зато што сам жив, али имам намеру још мало да врдам. Још на трећој години глуме био сам зрео за Ивањицу играо сам зета Чеду којем ташта, Живка министарка у једном дијалогу вели: „Виђен си за Ивањицу” што је значило пут на крај света и крај каријере – казао је Бекјарев.

Сећа се и једне истините анегдоте са колегом Павлом Вујисићем:

– Пошто је тада бензин био јевтин на снимања серије у Ивањицу путовао са својом колима а организатори би ме, по правилу, замолили да из београда поведем и Пају. онда бисмо на Ибарској магистрали свратили у кафану „Таково” пошто сам и ја ждероња као и он, појели два килограма јагњетине, али ја кажем Паји да ћу да наручим још јер сам и дање гладан. Поједем још пола килограма и Паја је после увек причао да сам ја најбољи млади глумац пошто могу да поједем више од њега.

Повеље „Нушићијаде” вечерас су на академији додељене посмртно Радовану Васовићу, Милутину Кривокући, Благоју Радивојевићу, Слободану Б. Спасовићу и Миљку Грујовићу, а на позорници су уручене Рашку Нешовановићу, Групи грађана која је 2008. петицијом покренула акцију да се приредба обнови, затим волонтерима „Нушићијаде”, „Нушић фондацији” и Задужбини „Коларац”.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС