Чачак – Биљке које свакодневно користимо и виђамо могу бити изузтено лековите, иако њихова благотворност врло често остане неискоришћена. Пшеница је једна од њих, јер мали број људи зна да осим што се користи као соновна животна намирница, она може да буде и лек. Сок од пшеничне траве цеди тек неколико људи у Србији, а они који једном пробају јако зелену течност, постају њени стални конзументи, пише агенција РИНА.

Сок од пшенице права је ризница здравља, фото: РИНА

„Приликом производње бира се само органска пшеница, а у Чачак она стиже искључиво са планине Златар. У дану кад је нутритивна вредност ове житарице највећа, приступа се хладном цеђењу и добијању ове делотворне намирнице . У питању је састав пшеничне траве који је толико добар да нема особе којој не може да помогне, независно да ли је болесна или здрава у неком сегменту живота ће унапредити здравље. Витамини, минерали, аминокиселине.. све се то налази у соку пшеничне траве, али оно основно јесте 70 посто хлорофила који у том нивоу може да препороди свако тело“, рекао је за РИНУ Иван Радовић, произвођач сока од пшеничне траве.

Иван цеди пшеницу са падине Златара, фото: РИНА

Након цеђења сок се у залеђеном стању дистрибуира до корисника, произвођачи кажу да га је најбоље користити ујутру, што се каже, на празан желудац.У корисност овог сока  на личном примеру уверио се и Иванов таст, Небојша Хаџимуртезић , који је због супруге оболеле од мултиплесклерозе, први и открио ово зелено злато, па је производња тако и кренула.

„Покушавали смо  мојој жени да помогнемо на све начине. Пробали смо разна средства, па чак и јаја од јапанских препелица међутим њено стање се није побољшавало. Онда сам открио сок од пшеничне траве који се већ после месец дана показао као одличан, па смо зет  Иван и ја решили да кренемо у његову производњу. То је било пре седам година. Од тог дана сви га у кући користимо од најстаријих до најмлађих чланова и од тад нико од нас више не зна ни шта су вириси, кијавица или грип”, прича Небојша.

Пшеница препуна витамина, фото: РИНА

Сок од пшеничне траве у пракси се показао као одличан начин за подизање имунитета, али и феноменална превентива бројних болести, а позитивно утиче и на смањење тумор маркера. Међутим, оно што је привукло пажњу пре неколико година јесте чињеница да спречава и успорва седе власи у коси.

ТопПрес/ Извор: РИНА

Сок од пшенице права је ризница здравља, фото: РИНА