Директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да би родитељи требало да знају да препорука за вакцинацију деце неће бити дата за вакцине које нису потврђене клиничким испитивањима, указујући да СЗО тренутно не препоручује вакцинацију деце, јер у многим земљама нема вакцина за старије.

Он је за Радиотелевизију Србије (РТС) рекао да СЗО на глобаном нивоу жели да буду обезбеђене вакцине за приоритетне групе и објаснио да је циљ да се на свету до краја ове године вакцинише 30 одсто одраслог становништва.

„Тренутно смо далеко од тога. Деца нису приоритетна група. Ако има вакцина, могу да се вакцинишу и деца“, рекао је Ивануша.

Упитан када ће бити одобрена руска вакцина, он је одговорио да ће то бити „када се заврши поступак“ и нагласио да би произвођач требало да обезбеди комплетну документацију и испитивања.

У току је рад на томе, нагласио је Ивануша и додао да се, истовремено, „врше инспекције производних капацитета“.

„То не значи да руска вакцина није добра. Резултати у медицинским ревијама су били врхунски, само сада треба да прође административну процедуру“, изјавио је Ивануша.

ТопПрес/ Извор: ФоНет