Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша наводи да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији јако добра и да то треба искористити за вакцинацију како би били спремни на брзо ширење делта соја вируса.

Маријан Ивануша наводи за РТС да прва два случаја делта соја у Србији не значи да ћемо сутра имати тешку епидемију, али и да ситуација може да се погорша кроз пар недеља.

„Тренутна епидемијска ситуација у Србији је јако добра, а то што се појавио делта сој не знаци да це се погоршање догодити одмах, али свакако ситуација може да се погорша у јулу, августу.

Видећемо, ја се надам најбољем. Видели смо то у Уједињеном Краљевству и у другим европским државама где се делта сој проширио и где се ситуација погоршала. Тренутно стање у Србији је свакако јако добро и то стање треба искористити за вакцинацију како би били спремни на брзо ширење делта соја, јер вакцина је најделотворнија превентива против те заразе“, наводи Ивануша.

Због ширења делта соја, цео свет је на опрезу, из Светске здравствене организације упозоравају на брзо ширење посебно са масовних догађаја. Лекари упозоравају да је отпорнији на високе температуре у односу на претходну варијанту и да погађа младу популацију. Карактеришу га главобоља, малаксалост, бол у грлу, кијавица, температура.

„Делта сој се јако брзо шири, постаје преовладавајући вирус и очекујемо да ће 90 одсто свих случајева у Европи до краја августа бити резултат заразе делта типом коронавируса“, наводи Ивануша.

Истиче да због брзине и лакшег ширење мере морају строго да се примењују.

„Вирус се у европском региону проширио на 40 држава. Најтеже стање је у Русији, Уједињеном Краљевству, Кипру, Португалу, Грузији, Киргистану“, објашњава Ивануша.

Наводи да је у Словенији регистровано преко 60 случајева делта соја, али, како каже, епидемиолошке бројке су још увек добре.

Ивануша је навео и да забрињава то што се делта сојем могу заразити особе које су већ прележале ковид-19.

На питање да ли је публика на европском првенство у фудбалу могла да утиче на погоршање тренутне епидемијску ситуацију наводи да је било навијача који су се са утакмица вратили заражени, али, како каже, то није у великој мери утицало на погоршање стања у Европи.

„Било је таквих случајева, извештавале су неке државе да су се људи који су били на утакмицама вратили заражени. То може имати неки одређени утицај, али је то само један од догађаја, тако да бих ја рекао да то није кобно утицало на погоршање стања у Европи“, оценио је Ивануша.

ТопПрес/  Извор: Танјуг