Шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да дневно у Србији умре људи довољно за један аутобус и истакао да ако то није аларм, не зна шта ће друго „пробудити“ људе.

Гостујући на РТС, Ивануша је казао да је ситуација са коронавирусом веома озбиљна и да може да потраје. Истакао је да се таква озбиљна ситуација очекивала и да се и пре лета знало да ће делта сој постати преовладујући.

„Знамо да се шири лакше, што значи да је агресивнији, узрокује тежи облик болести“, каже Ивануша.

Напомиње да вирус различитом брзином пристиже и шири се по различитим државама.

„Тренутно је преовладујући у Србији, има велики број новооболелих, и може да потраје оваква ситуација као што смо видели у другим државама“, каже директор Канцеларије СЗО.

Према његовим речима, постоји више разлога због којих се Србија сада нашла у овој ситуацији.

„Видели смо и раније кад је почела пандемија, Србија је била изузетно учинковита у набавци различитих материјала, на крају и вакцина. Јако брзо се почело са вакцинацијом, била је међу водећим државама у свету по броју, односно проценту вакцинисаних људи. И то је било одлично и то данас штити. Ситуација у Србији би била пуно гора да није вакцинисано толико људи колико јесте“, објашњава Ивануша.

Говорећи о разлозима због којих људи неће да се вакцинишу, напоменуо је да иначе, и код сезонског грипа, проценат вакцинисаних опада када се сагледа ситуација од запада и северозапада Европе ка југу и истоку.

„Вероватно се ради о неком неповерењу. Ја још увек Србију видим као једну државу у транзицији, где људи не знају хоће ли, не би, да, не…. Не постоји то поверење. Ја сам увек говорио – ради се о стручном питању, вакцина је најбољи начин за заштиту. Људи сад размишљају – па што ако није безбедна, колико је учинковита, није испробана. Па како није испробана кад је у свету потрошено преко пет, шест милијарди доза вакцина“, упитао је Ивануша.

Истиче да је само у Србији вакцинисано неких три милиона људи.

Ивануша каже да су у Енглеској направили анализу људи ко је умро у првих седам месеци ове године због ковида.

„Отприлике један одсто међу тим умрлима било је вакцинисаних, већина њих у иначе изузетно лошем здравственом стању. Деведесетдевет одсто било је невакцинисаних, толико о учинковитости“, поручио је директор Канцеларије СЗО.

Навео је и да је анализа рађена у Америци показала да је 10 пута мањи ризик за болничко лечење ако сте вакцинисани у односу на то ако нисте.

Коментаришући то што неке државе попуштају мере, Ивануша је истакао да је реч о државама где је вакцинисано око 90 одсто људи, али да и у том случају попуштање мера носи са собом ризике и захтева да се прати ситуација.

Додао је да ни наредне године неће бити лако, ако се сагледа проценат вакцинације на глобалном нивоу.

Као приоритет у даљој борби против коронавируса издвојио је вакцинацију и мере које се примењују од почетка пандемије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг